Първанов: Оттеглям се от оперативната политика, но това не е бенефис

Правим крачка назад и даваме шанс на необременени от политиката колеги, каза още той

15.01.2017 | 13:43 Редактор: Тодор Петров
Първанов: Оттеглям се от оперативната политика, но това не е бенефис

Финансистът Константин Проданов е фаворит за нов председател на АБВ. Бил е съветник във втория президентски мандат на Георги Първанов, когото се очаква да наследи на поста лидер на партията.

Останалите номинации са на Трендафил Величков, Мариана Тодорова, Марин Киров и други. Очаква се обаче всички те да си направят отвод и реално да се стигне само до гласуването на кандидатурата на Проданов.

Междувременно от думите на Георги Първанов стана ясно, че сяда на последния ред в АБВ. Въпреки това той няма да се откаже от активната си роля и обеща да работи за структурите и предстоящите парламентарни избори.

Заедно с него се оттеглят заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков.

"Скъпи приятели, днес не е моят бенефисен мач. Няма да окача бутонките на пирона. Готов съм за политическия маратон, който ни чака. Днес аз се оттеглям от оперативната политика. Няма да заемам ръководни постове. Правим крачка назад и даваме шанс на партията да избере необременени от политиката колеги", заяви Първанов пред симпатизантите на АБВ.

БСП очевидно не са предпочитан коалиционен партньор за АБВ. Георги Първанов дори не спомена името на партията на бившите си другари, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.