Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Николай Овчаров: Без магистрали няма туризъм

В последните 7-8 години е направен гигантски скок в сферата на културния туризъм, отбеляза той

16.01.2017 | 20:04 Редактор: Мария Аладжова
Проф. Николай Овчаров: Без магистрали няма туризъм

Изграждането на магистрали и пътища в страната значително е допринесло за развитието на българския туризъм. Това каза в предаването "Денят ON AIR" историкът и археолог проф. Николай Овчаров.

"Единствено ГЕРБ в последните десет години - това беше партията, която действително успя да достигне до осъществяването на идеи от различни сфери. Като започнем от магистралите, без които няма туризъм, енергетика и търговия. Инфраструктурата е важна", отбеляза той. 

"Именно в сферата на културния туризъм, на този икономически отрасъл, точно в последните 7-8 години се направи един гигантски скок", продължи проф. Овчаров.

"Ако не бяха европейските пари, просто нямаше да имаме нито един обект направен... 90-95% идват от европейски средства по развитие на нашите паметници", посочи още гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

За успешното развитие на туризма свидетелствал и археологическият комплекс в Източните Родопи - Перперикон, който годишно посещават около 250 хиляди туристи.

Овчаров настоя, че негативните примери, макар и често натяквани, не са единствената гледна точка за постиженията на България. 

"Видя се, че има различни начини на оценка и в крайна сметка с Румъния в някои неща изоставаме, с други сме напред. Румъния няма тези магистрали, които имаме ние, въпреки че е 3-4 пъти по-голяма", продължи той.

Овчаров прогнозира, че в бъдеще ще има политическа криза, но, по думите му, е важно е потенциалните коалиции да подкрепят общите си политики до край.

Иначе, в културен план, предстои изграждането на паметник на кирилицата на Антарктида. Той ще се намира между българската и строящата се сега монголска база.

"Това пак е един жест към това, за което говорихме - да се покаже българската култура, да се покаже тя като нещо, познато на целия свят", разказа проф. Овчаров.

През 2015 година паметник на кирилицата беше открит в монголската столица Улан Батор.

Вижте във видеото пълния разговор: