Български паметник на Антарктида

Монументът е посветен на кирилицата

05.01.2017 | 16:43 Редактор: Васил Детелинов
Български паметник на Антарктида

Първият паметник на Антарктида ще бъде издигнат след по-малко от месец. И ще е български. Двуметровият монумент е посветен на кирилицата и нейната световна значимост. Повече за паметника в репортажа на Кристина Михайлова.

Първият паметник на ледения континент е резултат от съвместна идея на българи и монголци. Монголското участие не бива да ви изненадва, тъй като монголците са един от неславянските народи, който пише на кирилица. Авторът е Младен Станев – председател на българо-монголското дружество. Монументът е изработен за по-малко от месец, изцяло финансиран с частни дарения.

Върху  буквата "Ж" са гравирани и три икони – на Кирил, Методий и Климент Охридски. Другия интересен елемент са капсулите с пръст от България.

Монументът е изработен от хром-никел и месинг, за да издържи на тежките условия на Антарктида. Ще бъде монтират в средата на февруари близо до българската база на о. Ливингстън по време на 25-а юбилейна експедиция.

До 15 януари може да бъде разгледан във фоайето на Софийския университет. След това потегля на дългия път към Антарктида.

Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова: