Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерт: България трябва да намери своята функция в Европейския съюз

Илия Лингорски, Мира Баджева и Владимир Левчев коментираха пред Bulgaria ON AIR каква е съдбата на страната ни в ЕС

13.01.2017 | 20:30 Редактор: Жанета Нейкова
Експерт: България трябва да намери своята функция в Европейския съюз

България трябва да намери своята функция в Европейския съюз. А функцията е свързана с това с какво допринасяш. Това заяви финансовият експерт Илия Лингорски в предаването "Денят ON AIR" като ключов елемент от въпроса каква е българската действителност и каква е равносметката за страната ни от предходните две години. 

"Срамота е австрийците да поставят за приоритет размразяване и ускоряване на политиката на ЕС за разширяването към западните Балкани - което единствено е в наш личен интерес, докато ние не сме си поставили никакви приоритети", възмущава се експертът от българското участие в евросъюза.

Лингорски, заедно с Мира Баджева - журналист и издател и Владимир Левчев -  писател и също журналист коментираха какво е развитието на България след 2007, когато бяхме приети в Европейския съюз и поставиха под въпрос какво ще се случва със страната ни занапред в него, ако не променим приоритетите си. Според Мира Баджева ние нямаме големи цели.

В началото на предаването Мира Баджева коментира пред Bulgaria ON AIR как сегашното управляващо правителство през цялото време е говорило за стабилност, но за българите само тя не е достатъчна. Това отключи темата за интеграцията на България в Европейския съюз.

"На нас ни предстои много тежко председателство на ЕС след по-малко от една година. Това председателство ще бъде във време, когато в ход ще бъдат много тежки преговори за бъдещето на Европейския съюз, заради Brexit. - сподели Лингорски. -  Ще се случи едно много сериозно преформатиране на целия ЕС за 20-30-50 години напред, което ще предупредели до голяма степен и нашата съдба", предвеща експертът.

И постави под въпрос дали България ще продължи своята интеграция вътре в съюза, защото, според него, от 2009 година насам страната ни е спряла да се интегрира в ЕС.

Владимир Левчев поведе дискусията и в друга посока - тази, че ЕС е застрашен от неолиберализацията. 

"За много хора остава неясно какво е либерална демокрация. Тя е под заплаха навсякъде по света. Крайно левият националпопулизъм, който се въздига в Европа заплашва да разпадне съюза. А разпадането му ще бъде пагубно за нас", категоричен е Левчев.

Според него, такъв сценарий би означавал връщане на България към старата система - с две сфери на влияние - руската и американската.