Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Кръстева: Очакванията към политиците за 2017 г. е за обновяване

Още от средата на 2016 г. започна бавно преструктуриране на политическото пространство, добави Анастас Стефанов в Денят ON AIR

03.01.2017 | 20:23 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Кръстева: Очакванията към политиците за 2017 г. е за обновяване

За 2017 г. има две паралелни очаквания към управляващите - едното е за обновяване на политическата сцена по две линии - както към нови лица, така и към ново поведение на политическия елит. Другото е, че гражданите имат много по-висока политическа култура и вече не се хващат на всеки инженерен политически проект.

Това коментира политологът проф. Анна Кръстева в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Според нея българските граждани са започнали все повече да изненадват политиците, както и обратното - което е глобална тенденцията.

"Голямото предизвикателство на 2017 г. е чуха ли елитите, лидерите, това ясно послание, което категорично отправиха българските граждани", смята проф. Кръстева.

Политологът Анастас Стефанов се съгласи с тезата на проф. Кръстева, че през 2016 г. България волно или неволно е вървяла в синхрон с геополитическите процеси и тенденции.

"Това беше и година, която във вътрешно политически контекст наблюдавахме поставяне на бази, на фундаменти, именно в синхрон с геополитически процеси и тенденции на преструктуриране на вътрешно политическото пространство. Създаде фундаменти за навлизането на нови субекти и съответно може би за излизането на сцената от по-стари такива", добави той. 

Още от средата на 2016 г. започна бавно преструктуриране на политическото пространство, коментира Стефанов. Той припомни, че първи по тази нисша са били Патриотите. Преструктурира се и част от десницата - има известен ребрандинг на ГЕРБ, навлязоха нови субекти като "Воля" на Веселин Марешки, "Да, България" на Христо Иванов, ще видим и "отломките от РБ", добави политологът. Според него се вижда и изчистване на лявото политическо пространство. Той добави, че там се случиха процеси, които са изцяло в полза на БСП.

Проф. Кръстева коментира  и "втората интрига, която ще следим през 2017 г." - "Имаме опит от сходна ситуация - ГЕРБ подава оставка без да й е поискана, явява се на избори, спечелва ги и не успява да състави правителство. Има доста предпоставки, които правят възможна хипотезата на повторение на този сценарий", заяви тя и призова управляващите да работят.

Според Стефанов вероятно ще има достатъчно гласове да се състави такова.

И двамата политолози са на мнение, че ген. Румен Радев разбира на какво дължи победата си и той ще прави стъпки към еманципация, но е рано е да се каже колко ще са бързи.