Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Задлъжняваме по празниците, защото не бюджетираме

Коледната еуфория ни завладява и се чувстваме длъжни да харчим, отчете финансовият експерт Преслав Китипов в "Денят ON AIR"

30.12.2016 | 19:50 Редактор: Тодор Петров
Задлъжняваме по празниците, защото не бюджетираме

Голяма част от българите редовно се охарчват и дори задлъжняват покрай празниците. Според финансовия експерт Преслав Китипов това се случва, защото не бюджетираме преди да харчим.

"Коледната еуфория, празничното настроение ни завладява и се чувстваме длъжни да харчим. В практиката малко хора бюджетират. Това е основната причина да задлъжняваме покрай празниците", посочи експертът в "Денят ON AIR"

Преслав Китипов подчерта, че трябва да се действа внимателно, за да може човек да посрещне нуждите си и след Нова година. Гостът в студиото на Кузман Илиев напомни, че през януари идват данъците, които трябва да плащаме.

"Първото нещо, което трябва да направим е един отчет, за да видим какво правим една година назад и то сезонно. Предварително да планираме какво ще изхарчим на фона на това, което ще получим. Ако не сме си го написали на хартия, вероятността да излезем извън рамките е голяма. Да бюджетираме можем, да спестяваме е трудно", обясни Преслав Китипов.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе категоричен, че народът го е казал много ясно: "Простирай се според чергата си".

Финансовият експерт препоръча да обърнем поглед и към това, което ни е подготвила 2017 г. като плащания към държавата. Той съветва хората да си направят такъв финансов план, че когато се оттеглят от активна дейност да могат да си позволят поне това, което си позволяват в момента.