Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Над 700 са жертвите на пътя през 2016 година

България за пореден път оглавява мрачната статистика за броя на загиналите по пътищата в Европа

26.12.2016 | 20:58 Редактор: Мария Аладжова
Над 700 са жертвите на пътя през 2016 година

За поредна година България оглавява мрачната статистика за броя на загиналите по пътищата в Европа. Над 700 са жертвите през 2016 година, а близо 9000 са ранените. 

"Даваме повече жертви, отколкото американската армия в Ирак и Афганистан", коментира в "Денят ON AIR" Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му всяка година Българип губи близо 2 млрд. лева преки и косвени загуби от пътнотранспортни произшествия.

"Когато дойде чужденец в България от Западна Европа, той два-три месеца се настройва, след това започва да кара като нас. Когато ние минем границата, започваме да спазваме правилата", посочи Тодоров. А причината за това, по думите му, е усещането за безнаказаност, което създава не кой да е, а законът, посочи още той.

Така например, има водачи, които са с близо 3 хиляди лева глоби - те обаче остават неплатени. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи призовават за актуализация на закона, що се отнася до водачите, които не го спазват.

"Това чувство за безнаказаност се мултиплицира... Уведомлението и начинът за събиране на глобите трябва да се случва по-лесно", добави Тодоров. По думите му в момента тази задача е разпръсната в близо 20 институции.

Сред предлаганите от асоциацията промени е и монтирането на предпазни колани в градския транспорт. За цялостното въвеждане на тази промяна са необходими 2-3 години, изчисляват експерти.

Вижте във видеото пълния разговор: