Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Владимир Тодоров: Джигитите се чувстват безнаказани

Липсва политическа воля да се промени законът за движение по пътищата и този за административните нарушения и наказания

11.05.2015 | 21:00 Редактор: Ирина Георгиева
Владимир Тодоров: Джигитите се чувстват безнаказани

Над 200 души са загинали по пътищата у нас от началото на 2015г. Това коментира Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи в предаването Денят Он Ер. Според него проблемът по пътищата е многопластов, а джигитите се чувстват безнаказани.

"Катастрофата в село Яхиново е заради млад, неопитен водач. Имаме превишена скорост. Имаме алкохол и недобра инфраструктура." - обясни Тодоров.

Законите в България не работят, остарели са и няма политическа воля да се променят, отбеляза Тодоров. По думите му държавата е абдикирала.

"Най-важното за джигитите е, че те се чувстват безнаказани. Законите не работят, защото са остарели, няма политическа воля да се променят тези закони. Чувството е за безнаказаност при положение, че всяка втора глоба не се събира, а това е така, защото процедурите позволяват да не се събира - те са от 1969г. Законът за административните нарушения и наказания е от 1969г. и той всъщност пази нарушителите, а не ги санкционира. Това чувство за безнаказаност дава самочувствие на пътните хулигани да повтарят тези нарушения. И когато виждат, че държавата е абдикирала и няма кой да ги спре, когато семейната среда не хае и си затваряме очите - тези неща ще се случват" - обясни председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Според Владимир Тодоров първата стъпка към подобряване на ситуацията по пътищата е да се върне специалният режим за младите водачи - първите шест месеца да карат с придружител. 

Чуйте: