Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Симеон Николов: Европейският съюз не е в състояние сам да защитава сигурността си

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият зам-министър на отбраната след срещата на високо равнище в Берлин

15.12.2016 | 21:04 Редактор: Жанета Нейкова
Симеон Николов: Европейският съюз не е в състояние сам да защитава сигурността си

Симеон Николов, който е бивш заместник-министър на отбраната, а днес директор на Центъра за стратегически изследвания, коментира с Владимир Сиркаров в предаването "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR темите, които Европейският съюз обсъди днес в Берлин на високо равнище. 

Като най-важната тема е новата стратегия за общата европейска отбранителна политика. 

"Изготвяне на нова отбранителна политика се налага заради новата среда, в която се намираме след войната в Сирия и Ирак“, уточнява Николов. "Новата стратегия залага на едно по-тясно сътрудничество на европейските страни по отношение на сигурността. Защото Европейският съюз не е в състояние сам да защитава своята сигурност", категоричен е той.

Симеон Николов конкретизира, че тази нова стратегия е изготвена, в следствие на настроенията в Европа и най-вече заради исканията на гражданите. В направено изследване на западноевропейските граждани 74% от тях заявяват, че искат една по-силна отбранителна политика на ЕС. 

От срещата в Берлин става ясно, че Европа ще формира европейски военни формирования. Като към тях най-вероятно ще бъде сформиран и европейски отбранителен фонд, който все още се дискутира в Берлин. Но, ако бъде взето решение този фонд да бъде факт, за България, като членка на Европейския съюз, това ще означа, че ще може да се възползва от средствата в него.

Но, негативната страна, пояснява Николов е, че само страните, които заявят желание да участват в него, ще могат да се възползват. "Това са онези страни, които имат финансови и военни ресурси да направят такива военни формирвания“, каза Николов, като допълни – "Което довежда до мисълта, че бедни страни като България не могат пълноценно да се включат“. 

В Берлин, председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер заявява, че „Ние (Европа) не контролираме бежанската.“ За това твърдение, Николов отбелязва и заслугата на Турция, като казва: „Европейският съюз сгреши като позволи такава свобода на Реджеп Ердоган (президент на Турция) да използва бежанците като оръжие. Това не е ново, но да бъдем заплашвани, изнудвани от една страна членка на НАТО – това не трябваше да се допуска“, категоричен е  Симеон Николов. 

Според него Европа е трябвало да има много по-твърда позиция, тъй като „Турция е икономически зависима от инвестициите на Западна Европа“. 

Целия разговор, вижте във видеото: