Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мобилните оператори ще помагат при издирването на бедстващи хора

Ще се прави справка с т.нар. им "клетки", уточни в "Денят ON AIR" зам.-министърът на МВР Красимир Ципов

30.11.2016 | 19:53
Мобилните оператори ще помагат при издирването на бедстващи хора

Предвижда се в Закона за защита при бедствията да има възможност органите на реда да могат да правят справка за т.нар. "клетки" на мобилните оператори, което може да помогне за издирването и спасяването на лица, изпаднали в бедствено положение. 

Това обясни в предаването "Денят ON AIR" зам.-министър на МВР Красимир Ципов.

Той подчерта, че Законопроектът е бил подкрепен от всички парламентарни групи

"Режимът е сходен с този на електронните съобщения и ще бъдат спазени всичките гаранции за правата и защита на гражданите. Съдия издава разрешение за достъп до тези данни, идентифицират се клетките и така се улеснява издирването и спасяването. Съдът има право да откаже, ако мотивите не са оправдани. Смятам, че от страна на мобилните оператори няма да има възражение", обясни в студиото на Bulgaria ON AIR Ципов и подчерта, че всички действия ще имат абсолютна прозрачност. 

Той припомни, че последните години се провеждат все повече операции заради промените в климата и допълни, че  ползата от тази законодателна промяна ще е положителна.

Във връзка с казуса за полицаите в Харманли и дали те са превишили правомощията си, Ципов заяви, че цялото политическо и професионално ръководство стои зад гърба на всеки един полицаи, който е участвал в потушаването на бунтовете в Харманли. 

Той каза, че са участвали по-малко от 300 униформени, които са успели да овладеят извънредна ситуация, която е възникнала от над хиляда обитателя на лагера. 

Според Ципов униформените са се справили перфектно с такъв тип ситуация и допълни, че заслужават поздравления.

Във връзка със задържаните 18 бежанци той уточни,че има образувано досъдебно производство за хулиганство и нарушаване на обществения ред на всички лица,които са били участници в този бунт. 

"Те ще бъдат прехвърлени в центрове от затворен тип,ще получат присъди и ще бъдат принудително върнати в държавата им по произход", уточни гостът.

Зам.-министърът на МВР подчерта, че законът за вътрешните работи изрично разрешава употребата на сила , особено когато се касае за масови безредици. 

"Законът е достатъчно ясен, в него е предвиден законът за абсолютната необходимост и пропорционалност на действията на полицаите. Нашите полицаи не превишиха, предвидените им по закон правомощия", заяви още Ципов. 

Според него исканията на униформените за повишаване на заплатите са справедливи.

"Надявам се средствата, които отпусна ЕС за гранична охрана, да успеем да ги усвоим така, че полицаите да получат заслуженото техническо обезпечаване и екипиране", каза зам.-министърът на МВР

Той заяви категорично, че границата ни се охранява много добре и подчерта, че България е получила заслужени похвали от множество европейски ръководители. 

"МВР противодейства с целия си ресурс на този засилен миграционен натиск. Всички ангажирани полицаи вършат изключително съвестно своята работа", заключи зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.