Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: България договори с ЕС да не намалява въглеродните емисии

Разговор с Боян Рашев за климатичните промени и човешкия фактор в студиото на Bulgaria ON AIR

06.09.2016 | 20:45 Редактор: Тодор Петров
Експерт: България договори с ЕС да не намалява въглеродните емисии

Китай и САЩ ратифицираха Парижкото споразумение за промените в климата. Двете държави поеха ангажимент да намалят вредните емисии, а крайната цел е климатичното затопляне да остане под 2 градуса по Целзий.

Експертът по устойчиво развитие Боян Рашев коментира в Денят ON AIR, че промяната вече се е случила, а Китай и САЩ се ангажират с факт.

"Бият се в гърдите, че едва ли не спасяват света. Подписали са това, което вече са постигнали. Китай е постигнал пика на вредни емисии още миналата година. Същото се отнася до голяма степен и за САЩ", обясни специалистът.

България е успяла да договори с ЕС да намали вредните си емисиите с 0% до 2030 г. Това стана ясно още от думите на Боян Рашев. "Ние сме го направили преди години и освен това сме най-бедните в ЕС", разкри гостът на телевизията. 

Той учотни, че светът бяга от въглищата заради замърсяването на въздуха и директната вреда върху човека. По думите му, ако се наложи въглероден данък върху авиоиндустрията, това ще увеличи цените и на нискотарифните превозвачи. 

"Много хора, които в момента пътуват, в един момент няма да могат да го правят. Ще има много тежка икономическа цена", категоричен е Боян Рашев.

Експертът е на мнение, че няма еднозначен отговор на въпроса дали глобалното затопляне е свързано с човешкия фактор. Все пак той уточни, че със сигурност емисиите на въглеродния диоксид влияят на климата.