Подписаното Парижко споразумение, политически фалш

"Подписват цели, които вече са изпълнение или е сигурно че ще се изпълнят", заяви Боян Рашев за Bulgaria ON AIR

22.04.2016 | 21:11 Редактор: Вероника Цветанова
Подписаното Парижко споразумение, политически фалш

Подписаното днес Парижко споразумение за климата - това е поредният политически фалш, коментира познавачът на екологията през икономическата й призма Боян Рашев за Bulgaria ON AIR.

"За мен това подписване е типичен политически фалш , защото се подписват цели,  които вече са изпълнение или е сигурно че ще се изпълнят", каза  Рашев.

Представители на 171 държави подписаха днес в залата на Общото събрание на ООН Парижкото споразумение за климатичните промени. Сред тях бяха САЩ и Китай - водещи държави в изпускането на парникови газове в атмосферата.

Експертът даде за пример Китай, където чрез споразумението заявява ангажимент до 2030 г. да стигне пик на емисиите на замърсители, но страната вече е достигнала това ниво през 2014 г. и отбелязава спад в замърсяването на въздуха.

Той допълни, че според статистиката имаме по-малко замърсяване с фини прахови частици, но все още се наблюдава намаляване на площта на горите, от друга страна степента на обезлесяване намалява и процесът се обръща.

Според него Европа е достигнала пика на въглероден диоксид 80-та година. Следователно замяната на енергийните технологии е естествен процес, защото човек не иска да живее в замърсена среда и прави всичко възможно да го предотврати, чрез използването на слънчева енергия.

Замърсяването на въздуха е много по-малко от 90-та година по сателитни измервания, спомена той и допълни, че през последните 10 години концентрацията на фини прахови частици е спаднала с 30%.

"Какво се случва с горите? По време на Социализма в България имаше огромна дървопреработвателна индустрия, която имаше нужда от ресурс, откакто я няма, нелегалната сеч не може да я замести, т.е. горите не намаляват", каза Рашев.

Съветът на Боян Рашев е за намаляване на въглеродните емисии, което предполага затваряне на някои от големите ТЕЦ-ове, основен източник на вредни емисии.

По случай Деня на Земята 22 април, учените ни поздравяват за празника и призовават, както защитаваме децата, така да съхраняваме и своята природа, за да превърнем Земята в едно по-добро място за живот.

Чуйте целия коментар в следващото видео: