Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георг Георгиев, ГЕРБ: Връщането на смъртното наказание не е тема в 21. век

"Надяваме се, че турската страна ще вземе съответните мерки, за да гарантира стабилността в региона"

18.07.2016 | 20:33 Редактор: Мария Аладжова
Георг Георгиев, ГЕРБ: Връщането на смъртното наказание не е тема в 21. век

В момента това, на което можем да се надяваме, е, че турската страна ще вземе съответните мерки, за да гарантира стабилността в региона, за да могат да бъдат изпълнявани двустранните споразумения между Българи и Турция, между Турция и ЕС, за да гарантираме нашето общо мирно съжителство.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев в коментар относно неуспешния опит за преврат в Турция и позицията на българското правителство по въпроса.

"Оттук нататък вече по какъв начин турската държава ще се отнесе към това, което се случи, е въпрос на нейна лична преценка и аз се надявам и вярвам в мъдростта на турските власти", добави Георгиев.

Що се отнася до това, че в Турция вече обмислят да върнат отмененото през 2002 година смъртно наказание, депутатът от ГЕРБ, беше категоричен, че това предложение противоречи на ценностите, утвърдени в ЕС:

"Връщането на смъртното наказание не може да бъде дебат, който се води в една демократична държава в 21. век. Мисля, че ако трябва да запазим диалога на демокрацията, то тогава темата за смъртното наказание - трябва да бъде подхождано към нея с внимание", посочи той.

Гост по темата в студиото беше и независимият депутатът Муса Палев, според когото опитът за преврат е бил извършен във връзка с определени ходове, планирани от страна на турското правителство.

"По отношение на тези представители на армията, т. нар. "хората на Гюлен", те са били проследени от службите, следено е как са готвили цялото това мероприятие и може би се е очаквало в началото на август да бъдат освободени тези хора и те са знаели, че ще бъдат освободени и са направили този опит за преврат. За мен тяхната цел е била съвсем друга - по-скоро да създадат напрежение в държавата. Да се получи сблъсък между полицията и военните и да се стигне до гражданска война", коментира Палев.

Чуйте пълния разговор във видеото