Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сагата около президентските избори в РБ

"Ние участваме за балотаж", заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът Антони Тренчев

12.07.2016 | 20:28
Сагата около президентските избори в РБ

Днес в медийното пространство упорито се коментираха номинациите за кандидат- президент от Реформаторския блок. Спрегнати бяха имената на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов.

В Денят ON AIR депутатът от РБ Антони Тренчев, се пошегува, че интрига в РБ винаги може да има, защото при тях никога не е скучно. "Колегите не трябваше да обявяват кандидатите в медиите, преди да го комуникират с партньорите. Не им прави чест.", каза народният представител. По думите му, реформаторите са си обещали ритуално да спрат да обменят информация чрез медиите, а да ги изговарят един с друг.

"Няма да се изненадам, ако кандидатите изобщо не знаят, че са кандидати.", посочи в студиото на Кузман Илиев депутатът. 

По думите на госта, РБ  търси гражданска кандидатура в абсолютно категорична форма. "Някой, който е обединител", поясни Тренчев. Според него Гроздан Караджов не е носител на тези качества.  

"Търсим дясноцентристки човек, с ясно декларирани евроатлантически ценности, тоест да гледа на запад, да е почтен човек и да бъде обединител", обясни гостът.

"Ние се обединихме спрямо качествата, които търсим, оттук нататък трябва да напаснем хората", заяви народният представител. Според него около РБ има много кадърни и почтени хора, които отговарят на тази характеристика. 

"За нас е важно кандидат- президентът да е гражданин", каза Тренчев. Той допълни, че РБ са си дали срок до 20 юли, за да предложи всеки конкретните имена  и да бъдат обсъдени.

"В българската политика първите имена, които се хвърлят в пространството, обикновено не са те. Не беше коректно да се коментира името на Трайков без той да знае", сподели депутатът. 

Тренчев каза, че РБ не участва само за олимпийския принцип, а целта им е балотаж.  По думите му датата на изборите е дребен детайл, по- важни са кандидатите. 

По въпроса за субсидията, която ще се използва за кампанията, Тренчев обясни, че формация "Движение България на гражданите" никога не е бягала от финансовите ангажименти.

"Ние винаги сме давали това, което се полага. Финансовите ангажименти винаги сме си ги спазвали. Ако имаме кандидатура, зад която да застанем, ще я подкрепим с всичките си възможности", посочи народният представител.

Относно Brexit депутатът коментира, че "все още нямаме Brexit. В момента имаме един референдум, след това имаме активизиране на чл. 50 и след това е финалното излизане, ако изобщо го има, не знаем въобще кога ще е. така че да не прибързваме с Brexit, може да се окаже, че си правим сметки без кръчмаря".