Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

РБ: Не сме обсъждали да подкрепяме ГЕРБ на изборите

"Президентът е важна фигура", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от РБ Корман Исмаилов

07.07.2016 | 21:17
РБ: Не сме обсъждали да подкрепяме ГЕРБ на изборите

"РБ ще издигне обща единна кандидатура  и търсим максимално добрия баланс", каза в предаването Денят ON AIR депутатът Корман Исмаилов. Той посочи, че кандидатурата ще бъде с по-граждански профил, по-отдалечена от класическия деснопартиен кандидат, защото така ще бъде по- приемлива.

"Предстои да започнем да говорим и с имена, защото към момента партиите се въздържат", сподели гостът. По думите му в цялото политическо пространство, което е доста раздробено, се усеща несигурност и стремеж за форми на диалог и обединение, за по-добър резултат на президентските избори. 

"Към този момент вариант РБ да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ, не сме обсъждали", категоричен е Исмаилов. Депутатът каза, че в рамките на този месец ще има ясни имена. Той смята, че колко по-рано стане ясно това, толкова по-добре от гледна точка на кампанията, защото се скъсява срока.
 На въпроса за връщането на казармата, гостът сподели, че според него това е "един категорично популистки ход, точно в рамките на предизборната агитация". 

"Президентът е много важна фигура според нас, защото той има своите инструменти. Важен е евроатлантическият профил, граждански ангажираният профил на един президент, който има ясна чувствителност към темите на дневния ред на обществото и зависи до колко той ще изпълни със съдържание своите правомощия.", посочи депутатът от РБ. По думите му не трябва да се допуска леви и популистки кандидатури да натрупат повече ресурс. 

"Няма преекспонирано влияние отвън, защото глобалната политика, геополитиката, геостратегията и икономиката и интересите на големите играчи в региона, са много активни. Всичко това ни е влияело, влияе и сега. Ние сме в една гранична зона и исторически ние имаме и добър, и лош опит  от това преплитане и сблъскване на интереси в региона", обясни Исмаилов. 

Според него България трябва на висок глас да поставя интересите си и да е наясно с чуждите. 

Депутатът каза още, че според него ДПС е в много дълбока ценностна и ръководна криза. "Всичко, което се случва в партията е процес на удължаване на живота и сигурността на Доган. Доган си изигра ролята, но в момента са в много сериозна изолация", обясни гостът. Той заяви, че към Доган има липса на доверие и че начинът, по който партията подхожда, следва да породи самокритика от него и хората му.

Исмаилов добави, че Местан се поставя от много тежка и силна зависимост от страна на Турция. "Това не е адекватно и приемливо в политическия процес на страната". "Предстоят много въпроси и дебати, които ще покажат конкретните действия. Избирателите в смесените региони, започват да мислят по-свободно и без натиск", заяви депутатът. 

По думите му младите поколения ще намерят почва и възможност за развитие, далеч от това което им е било налагано. 

На въпроса за предсрочните парламентарни избори, гостът сподели, че те са рисковани за всички политически играчи в днешното НС. "Но в момента тече процес, който ще ни направи свиделите на сближаване, но дали това ще даде отговор на проблемите, предстои да видим", каза гостът.

Според него това е въпрос на стратегия и усилия.