Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Велизар Енчев: България не може да води такава русофобска политика!

Борисов си даде сметка, че ще има сериозен проблем с руснаците, каза за Bulgaria ON AIR независимият депутат

29.06.2016 | 20:13 Редактор: Тодор Петров
Велизар Енчев: България не може да води такава русофобска политика!

Флотилията, която ще изпратим в Черно море, се прикрива с определението "морска група". Разполагат се 400 наши войници, а се говори, че е на ротационен принцип. България не е Полша, не можем да имаме такава русофобска политика. 

Това заяви в предаването Денят ON AIR независимият депутат Велизар Енчев. Той нападна директно военния министър Николай Ненчев за позицията му относно регионалната флотилия в Черно море.

"Въпросът, който поставям е, защо Ненчев в началото на юни даде съгласие за изпращане на български батальон, без да има решение на Министерски съвет? Ненчев бе взел решение 3 седмици по-рано. Той говори лъжи, че изпращаме контингент на ротационен принцип. Това не изключва правото на парламента да даде своето съгласие", обясни депутатът.

"Изпращането на наш контингент в чужбина минава след решение на народното събрание", настоя Велизар Енчев и определи поведението на военния и външния мнистър като "дръзко". 

"Външният министър държи лекции на опозицията и дори дава определения. Недопустимо поведение", отсече гостът в студиото на Кузман Илиев.

Велизар Енчев не вярва, че премиерът Борисов е бил подведен от своите министри. Според него той през цялото време е знаел за всичко, което се е подготвяло. 

"Не е предполагал , че до такава степен е ескалирало нашето съгласие. В един момент е усетил, че изпуска ситуацията, а Русия вече предупреди Румъния, че е в нейния обсег. Борисов си даде сметка, че ако одобри действията на своите министри, ще има сериозен проблем с руснаците. Той носи пряка отговорност за действията на своите министри", обясни Енчев.

Той коментира и ситуацията в Патриотичния фронт, от който бе част, както и политическото поведение на Волен Сидеров.

"ПФ предаде 240 000 гласоподаватели. В нито един момент не сме казвали на своите избиратели, че ще правим коалиция с ГЕРБ и РБ, точно обратното. Широкият опозиционен фронт вече се пропука. Волен Сидеров иска да се прегърне с Валери Симеонов, което е перверзия. Волен вижда, че рейтингът пада и неговото поведение не му носи точки. Изборите се превърнаха в престъпна технология благодарение на ГЕРБ. Видяхме какво се случи в "Арена Армеец", каза още депутатът.