Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

България се намира на неприятно място - на ъгъла между Русия и Турция

Това коментира Първан Симеонов, Капка Георгиева и Васил Василев

20.06.2016 | 21:06 Редактор: Ирина Георгиева
България се намира на неприятно място - на ъгъла между Русия и Турция

България не e пред война, но се намира на едно много неприятно място в света в момента - на ъгъла между Русия и Турция. И на двете места не се случват най-приятните места и най-безопасните процеси. Това коментира политическият анализатор Първан Симеонов в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

"Ако има нещо хубаво е това, че нашите партньори на Запад разглеждат на нас като важно звено на стабилността. Ако има нещо второ хубаво е, че подхождаме мъдро и с баланс, а на моменти и безгръбначно, тоест балансът идва в повече и ако има трето хубаво нещо - именно, че българското общество не е показало радикални крайности в тези неща, тоест ние сме в известна степен като гърмени зайци", поясни той.

"Дали обаче света се намира в по-тежка ситуация от Студената война, Борисов го обясни. Той каза, че тогава, ако е имало два лагера всичко е било ясно, а сега светът е повече полицентричен. Тук може би има право. Ако не в настоящия момент, светът върви в тази посока", добави политическият анализатор.

Според журналистката и писател Капка Георгиева, положението в момента е много тежко и в сме пред война, предвид това, което се случва по света.

"Виждаме частите на НАТО, които се разпределят в Полша, в Балтийско море, предстои в Черно. За мен е дошло време, когато трябва да бъдат изричани истините и България ясно и точно да определи на каква позиция е. Не може с всички събития, които се случват в държавата ни, да измисляме някакъв предлог и да не ги наричаме с истинските им имена", допълни Георгиева.

В момента и светът, и Европа е в криза - особено ние на Балканите, коментира от своя страна бизнесменът Васил Василев, председател на Фондация "Братя Василеви". По думите му има бизнеси, които печелят и такива, които губят. "Равновесието между тях докога ще продължава в този вид, зависи от развитието на военностратегическото и икономическото противопоставяне".

Запитан дали става задължително печелившият бизнес да е под чадъра на политици или това не е задължително, Василев отговори така: 

"Това е мечтата и действието на всички политици от 1989 година насам, защото тези, които се хвърлиха в политиката, изведнъж видяха, че тези, които отидоха в бизнеса, живееха по начин, който те искаха да постигнат и заради това оформиха и държавата, и обществото, създадоха такъв модел, че да могат да смучат от бизнеса без да са отговорни. Мен са ме смукали няколко пъти , различни политически фигури и това е практика. Костов, Симеон. Всички ги знаят и кой при кой е поставен. Това е практика и като видяха, че чрез политиката те могат да спечелят много по-лесно огромно количество пари, отколкото един почтен и активен бизнес. Оттам започва разклащането на основите на нашето общество, защото по-добър бизнес се прави с политиката, отколкото в реалната практика и реалния бизнес", коментира той.

Намираме се на едно много лошо местоположение, потвърди Георгиева. Тя смята, че в момента светът се намира в положение, в което всяка една държава прави своя цивилизационен избор на коя страна е. 

Според нея сигналите от българска страна не са добри - министри да говорят едно, а премиер - друго. Георгиева даде пример за разминаването с просветния министър Меглена Кунева.

"Какво означава да направиш един голям форум и да обещаеш 10% - това е черешката на тортата - вдигането на учителските заплати, а на другия ден премиерът да каже, че не знае нищо, нито от Финансовото ведомство. Оттук нататък той трябва да й поиска оставката. Ако тя лъже и е взела това решение на своя глава, означава веднага оставка. А ако не лъже, защото според мен един вицепремиер като нея много трудно може да вземе такова решение без да попита състава на МС и е злепоставена в случая - пак трябва да си подаде оставката. Трябва да казваме ясно нещата", подчерта Георгиева.

Не може да бъдем едновременно на страната на Русия, на ЕС и на НАТО, заяви тя. 

"В момента, в който се окаже, че в страната няма достоверен авторитет, който да каже нещо дали е казано или не, истина ли или не, тогава нещата са зле. С тази флотилия достигнахме до такава ситуация горе долу", коментира и Симеонов.

По повод учителския събор, той не обвинявам нито Меглена Кунева, нито премиера. "Това означава, че публичната среда в България е доста зацапана. За съжаление това означава, че българската позиция трайно се опитва да звучи по този начин - министър и президент да звучат по един начин, а премиер по друг. Това не е от вчера".

"Помислете за следния сценарий: Сега ние казваме, да, ние няма да участваме с Турция, Румъния, потенциално Украйна. Но на предстоящата среща на Върха в НАТО, която ще се обсъжда отново този въпрос, но под шапката на НАТО, ние можем да кажем едно по-тихичко "Да". Тогава какво излиза, че пред българското общество сме натрупали точки, евентуално пред Русия сме натрупали, но сме лоялни на НАТО. Тази гъвкавост е добра, но на ъгъла дебнат елементите на безгръбначността", прогнозира той.

Василев не е съгласен с твърдението, че ние не можем да имаме позиция или че вече е късно. "Има достатъчно прецеденти в историята, в която една държава, водена от националните си интереси са над всичко, може да вземе едно или друго решение в съответствие с тях." Той обори тезата, че сме много малки и нямаме глас.

"Стратегическото ни място е много важно. На трето място, ако на времето, началото на Втората Световна война, Богдан Филов обявява война на Англия и на САЩ, ако той беше обявил подход за невраждебност към тези две държави, нямаше да се стигне до бомбардировките над София през 1943 и 1944 година, когато е разрушена. Тоест действията на един политик в България или в съседна Турция могат да предизвикат изключително важни последици за тази държава. Този, който не гледа националните си интереси губи. Заради това една разумна, балансирана и умерена политика, която не поставя под въпрос международните договорки, които имаме, ще бъде най-добре приета и от света, и от бизнеса. Това означава, че този бизнес няма да има бариери", обясни бизнесменът.