Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Турски пари в България не съм видял, заяви Гюнай Хюсмен

Независимият депутат коментира приетите днес промени в Наказателния кодекс пред Bulgaria ON AIR

23.06.2016 | 21:19 Редактор: Луиза Божинова
Турски пари в България не съм видял, заяви Гюнай Хюсмен

Навличаме си гнева на така наречения радикален ислям. По някаква причина това се вкарва в дневния ред. Дано до второ четене се вразумят колегите от Народно събрание.

Така независимият депутат Гюнай Хюсмен коментира приетите днес промени на първо четене в Наказателния кодекс, с които се криминализира "радикалният ислям".

"В България няма бурки, няма радикален ислям. Ако има, има съответни органи, които биха могли да предприемат мерки срещу тях", подчерта Хюсмен и разкри, че е един от двамата депутати, гласували "против" промените.

"От 25 години се занимавам с обществена политическа дейност и вярвайте ми, не съм видял 5 лева на Турция някъде в България", категоричен е депутатът. "Абсолютно обективен и коректен съм - не съм видял техни пари."

По думите му Турция е една голяма, силна държава, която има своите геополитически интереси, но да се бъркат "така нагло" във вътрешните работи на България не биха допуснали.

Хюсмен каза, че е работил само за ДПС и има сериозни успехи. "Смея да твърдя, че и благодарение на тази партия сега съм народен представител", каза той. "Но така или иначе пътищата ни се разделиха. В края на миналата година мен и Муса Палев ни изключиха от ДПС", допълни той. Според депутата това не е било най-правилното решение, защото на местните избори "хората са ги защитили".

"Ние с Муса Палев създадохме свое движение, което нарекохме "Независими". Не е политическа организация, това е гражданско сдружение. Там събрахме кметове на общини, множество съветници, които са избрани като независими", разясни Хюсмен. "Продължават кметове от населени места да излизат от ДПС и да се присъединяват към нас", добави той.

"Факт е, че Бойко Борисов и неговото правителство направиха нещо много интересно за смесените региони - правителството отпусна милион и половина за три села, които ще бъдат преасфалтирани на сто процента", каза още той. "ГЕРБ обръща внимание на ДПС общините", коментира той.

Гюнай Хюсмен заяви, че се очаква много скоро да има "яростно събиране на хората, които са били отлюспени през годините от ДПС" и това ще проличи на предстоящите парламентарни избори.

На въпрос, кой в етническото парламентарно представителство има силата да бъде обединителен център, Хюсмен каза: "Бъдещето ще покаже."

Цялото интервю вижте във видеото: