Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Огромни проблеми в здравеопазването и стотици милиони задължения

"Болниците са в бедствено положение", разкри в ефира на Bulgaria ON AIR д-р Дечо Дечев

14.06.2016 | 19:54 Редактор: Тодор Петров
Огромни проблеми в здравеопазването и стотици милиони задължения

Проблемите в здравеопазването избуяват. Задълженията на Националната здравна каса са огромни - над 170 млн. лева към външни доставчици. Дългът на държавните болници надвишава 500 млн. лева, има и искови молби за 60 млн. лева. Лъжи са приказките, че някой е дошъл и е въвел ред.

Това заяви в предаването Денят ON AIR д-р Дечо Дечев, който изрази възмущението си от положението в здравеопазването ни. Според него се надува популистки балон, който е пред спукване. Д-р Дечев визира прокламираните реформи, това че от 1 януари тази година гражданите няма да плащат допълнително, че лекарствата ще станат безплатни и други.

"Никога в системата не е имало толкова допълнителни плащания колкото в момента. Никога държавните болници не са били в такова бедствено положение и не е имало такъв административен хаос. В последната година и половина се направи опит да се налага на пациента да не отиде в болницата, в която иска, а в някоя друга. По непрозрачни критерии започна пренасочване на бюджетите към едни болници, а други бяха ощетявани", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Доктор Дечев отправи обвинения към министъра на здравеопазването Петър Москов за скандалите в НЗОК и Фонда за лечение на деца.

"Скандалът с ваксините е без аналог в последните 25 години. Умишлено създаден скандал, доведен от умишлени действия. Направи се опит да се заглуши обществената реакция към него. Срещу тази ваксина ние сме изнесли над 4 млн. дози друга ваксина. Нека прокуроската проверка установи дали има тежест за нашето правителство", каза още д-р Дечев.

Той посочи, че човешкият живот няма цена, но за да се извърши качествена медицинска дейност, трябват средства. Според д-р Дечев не достигат около 50% от необходимите средства.

"Ако желаем всички да получават грижата, каквато получават някои хора, трябва да подсигурим ресурс. Няма специално отношение на лекарите към определени хора, но нещата в нашия сектор не вървят добре", коментира специалистът.