Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли място комунистическият режим в учебния материал

"Левицата е откровен наследник на комунистическата партия и не се срамува от това", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от ДСБ Борис Станимиров

08.06.2016 | 20:49
Има ли място комунистическият режим в учебния материал

"Направих изявление от трибуната от името на парламентарната група на РБ, защото считаме, че това е важна позиция. Провокацията, на която станахме свидетели, заслужава реакция в българския парламент", сподели депутатът Борис Станимиров в предаването Денят ON AIR. По думите му тази проява на БСП е провокация срещу националното единство, защото с това поведение провокираха българското общество и посяха раздор в него. "Това не са действия на отделни депутати на БСП, това е новото национално ръковоство на тази партия", коментира Станимиров. Той допълни, че БСП разделя нацията с такива постъпки.

Народният представител припомни, че още на първия ден от влизането му в НС, входира в деловодството проектозакон, който вкарва в закона за училищното образование задължение да се изучават престъпленията на комунистически режим в рамките на училищния курс. Това предложение беше отхвърлено от Народното събрание. "Когато има действащ закон, който е обявил комунистическият режим за престъпност, когато имаш действащи решения на Европейския парламент, декларации на Съвета на Европа и в цяла Европа има консенсус по отношение на престъпленията на комунистическите режими, а само една държава си позволява да има такова поведение- това нещо е опасно", коментира политикът.

Станимиров твърди, че ще настоява за изучаването на информацията на този режим да бъде част от учебния процес. "Това е нещото, което ще промени ситуацията. Тази истина трябва да се изучава по история", посочи той. Министерството смята, че подобни промени са удачни, но тяхното място не е закона. "България е единствената страна от Източна Европа,в която левицата е откровен наследник на комунистическата партия и не се срамува от това. Няма друга партия, която да си позволява подобни провокации", категоричен е Борис Станимиров. 

Той мисли, че знанието за този период от време, ще дадe много отговори на днешните актуални въпроси. А всъщност има хора, които нямат интерес това да се случи. Депутатът добави, че причината е желанието за задколисно манипулиране на общественото мнение и  упражняване на власт, наподобяваща тази до 89 година.