fallback

Експерти: Патриотичният фронт биха загубили от предсрочни избори

Не е изненада решението на Правната комисия да уважи ветото на президента, коментираха доц. Момчил Дойчев и Георги Киряков

17.05.2016 | 20:22 Автор: Ирина Георгиева

Не е изненада решението на Правната комисия да уважи ветото на президента Росен Плевнелиев. Това заяви доц. Момчил Дойчев в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. По думите на експерта сега са възможни три реакции вътре в парламентарната зала.

"Първата е да се приеме това изнудване от страна на Патриотичния фронт (ПФ). Другото е да се отхвърли със съответните последствия и третото е в хода на разискванията да се намери някаква компромисна формула, която или да се отхвърли с някакви допълнителни екстри като приемане; или обратното - да се приеме, но да се направят някакви процеси за ПФ. Това си е изнудване, защото това, което се иска в голяма степен има и противоконституционен елемент и това всеки го знае. Абсолютно точният аргумент е на президента. Струва ми се, че тук играе много примитивно патриотарство, което винаги ни е пречило. Удивлявам се как може такова политическо невежество да играе такава съществена роля в българския парламент", уточни доц. Дойчев.

От своя страна политологът и икономически анализатор Георги Киряков коментира, че е е изумен как може народните представители да търсят компромис с правата на човека и изобщо на българските граждани. Според него "всички български граждани трябва да имат правото да гласуват, независимо къде се намират стига те да имат български паспорт и са пълноправни граждани на Република България". 

През последния четвърт век българската икономика става все по-независима от политиката, макар и в една по-олигархична среда, посочи доц. Дойчев и добави, че според него ще се намери компромис, "защото ПФ много добре знае, че следващият път може би няма да влезе в парламента".

Винаги трябва да се има едно наум, когато има предсрочни избори, подчерта Киряков. И според него ПФ биха изгубили от едни предсрочни избори.

"Същото би станало и с РБ, които в момента са в насипно състояние, но няма и гаранция, че ГЕРБ ще получи същият брой гласове като на предишните избори. Заради това има някаква форма на страх от предсрочни избори. Освен това, ако от уравнението излязат РБ и ПФ, ГЕРБ с кой ще се наложи да прави коалиция в следващия парламент. Най-вероятно с БСП, или с ДПС? Това би ли било прието хубаво от гласоподавателите на ГЕРБ, или били било прието добре от избирателите на БСП, които години наред бяха "мачкани" от управлението ГЕРБ, разбира се напълно в рамките на демократичната система", отбеляза анализаторът.

Не е случайно, че напускането на АБВ беше съпътствано с две външнополитически и едно вътрешнополитическо събитие, смята доц. Дойчев. Той уточни, че първите действия, които са американската противоракетна база в Румъния и търсенето на газ в Черно море, са гаранция за българската политическа и икономическа сигурност в рамките на нашите съюзи и предпоставка за засилване на нашата стабилност като силна Евроатлантическа държава. "Затова гледам абсолютно сериозно на тези опити за дестабилизация - политическа и икономическа."

На дискусия между русофили и русофоби, организирана от него в Нов български университет ще се обсъди дали има опит да се оспори Евроатлантическия избор на България и мястото ни в световната цивилизация. Според доц. Дойчев това е изключително голяма опасност за националната ни сигурност.

Георги Киряков е на мнение, че заради приближеността на България до Русия няма как да няма влияние, но такова има и от Турция, а до известна степен и от САЩ. "Ние трябва ясно да знаем част от какво сме. Част ли сме от ЕС, НАТО? Част сме. Значи ние трябва всяко наше политическо действие да го координираме с тези съюзи, иначе винаги ще има външно влияние", добави той.

Според него политическата провокация е нещо нормално, а патриотите се опитват да я вкарат за извоюване на нещо определено. Ако няма провокация, тогава българският народ трябва да се съмнява, че има политически картел или договаряне между партиите.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback