Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Решението на АБВ не е нито спонтанно, нито конюнктурно!

Също така няма нищо общо с развитията в БСП, категорично заяви Георги Димитров в Денят ON AIR

11.05.2016 | 19:44 Редактор: Ирина Георгиева
Решението на АБВ не е нито спонтанно, нито конюнктурно!

"Решението на АБВ за излизане от управлението не е нито спонтанно, нито конюнктурно. Това е резултат от една дискусия, която се води от месеци - дори от влизането на АБВ във властта." Това коментира Георги Димитров, съветник от АБВ в Денят ON AIR Владимир Сиркаров.

"Всички търсят конкретен повод за решението на АБВ, а става въпрос за едно развитие в продължение на месеци, което в крайна сметка даде възможност да се направи извода, че този политически модел е не само изчерпан, а порочен, спирачка за развитието на страната и АБВ не може да бъде съучастник", уточни той.

Правителството, а и държавата изгуби най-добрия си министър, заяви Димитров, по повод оставката на социалния министър Ивайло Калфин. По думите му ексминистърът е получил висока оценка от ръководните органи на партията, когато се анализираше политиката на правителството му.

Вчера здравният министър Петър Москов коментира, че оставката на Калфин е знак за формирането на "пропутински" блок между БСП, АБВ и ДПС. Според Димитров "точно в устата на г-н Москов правенето на такъв политически анализ звучи нелепо при положение, че той е вносител на част от този порок на този политически модел, срещу който се обяви АБВ".

Решението на АБВ няма нищо общо с развитията в БСП, категоричен е Димитров.

"През последната година имаше поне четири предложения от ръководството на АБВ в лицето на лидера Георги Първанов за среща с БСП и обсъждане на възможности за взаимодействие. Тези наши подкани, тази наша протегната ръка остана да виси във въздуха. При всички случаи избирането на г-жа Нинова дава някаква надежда за промяна. Промяна не на нас на АБВ, а на самата БСП", посочи Димитров и добави, че са отворени на диалог с ръководството на БСП.

Една обща кандидатура на базата на това как трябва да изглежда един президент е добре, коментира още съветникът на АБВ.

Предсрочните парламентарни избори са един възможен резултат, но те не могат да бъдат предизвикани от АБВ, заяви Димитров. По думите му този въпрос трябва да се отправи към правителството и към основната управляваща партия.

"Ние, да, виждаме предсрочните парламентарни избори като възможен изход от ситуацията, но предсрочни, а не преждевременни. Тоест не на избори на всяка цена", подчерта още той.

Чуйте целия коментар в следващото видео: