Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма основа за междуетническо напрежение у нас!

Зад тази теза застанаха политическият психолог Антоанета Христова и политологът Румян Русинов

05.05.2016 | 20:40 Редактор: Ирина Георгиева
Няма основа за междуетническо напрежение у нас!

Няма реална основа за междуетническо напрежение у нас. Това показват резултатите от много голямо изследване на междуетническите нагласи у нас, което ще бъде представено в края на май, анонсира политическият психолог Антоанета Христова в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. Зад тази теза застана и политологът Румян Русинов.

"В България не се учим на толерантност към различните или към малцинствата. Това не е част от обучението в училище", коментира още Христова. По думите й степента на неудовлетвореност и агресия у нас е много висока и затова има потенциал, в който тогава, когато има негативни нагласи, те да се превърнат в междуетнически конфликт.

"И в същото това време в България и години, години история са ни доказали, че ние можем да живеем много мирно по една много проста причина, защото това са навици, стереотипи и защото имаме много висок праг на търпимост. Целият извод води до това, че ако нещо се случи, то ще бъде с извинение "поради малоумието" на управлението и на този, който може да създаде изкуствен конфликт, отколкото, че този конфликт съществува като напрежение между хората", добави политическият психолог.

"Този модел е изпробван с времето, вече VII века работи сравнително добре особено, ако се сравни с моделите в Западна Европа, така че векове наред хората са съжителствали добре и са си помагали. Не казвам, че е идилия, но казвам, че е приемлив и сполучлив в сравнение модел", коментира и политологът. 

Що се отнася до случая в Раднево, според него е опит да се отклони общественото внимание от съществени проблеми.

Политиците, съдебната система и работата на полицията са в състояние да индуцират напрежение, което на практика не съществува, добави Христова.

През последните 20 години сме свидетели на нарастващи социални дистанции, социално разслоение и социално противоречие, отбеляза Русинов. Той смята, че тези случаи като Катуница, Орландовци и Гърмен са опит тези противоречия, които са на социална основа да бъдат трансформирани и представени като етнически противоречия.

Политологът посочи още, че според статистиката 5,8 млн.от българския народ живеят с доход под 560 лева месечно, което е под социалния минимум като издръжка за месец - 79% от българите. Проблемите са безработицата, ниско заплащане, миграция, образование, здравеопазване. Но и добави, че при подобните инциденти на Околовръстното и във Враца е нямало протести на междуетническа основа. По думите на Русинов ромското население е като всички останали - сред тях има както трудолюбиви хора, така и престъпници.

Чуйте целия коментар в следващото видео: