Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво остави на света Заха Хадид - архитектът на бъдещето?

Силата на Хадид е, че тя успя да размие границата между архитектура и изкуство, коментираха Александър Йончев и Георги Станишев

01.04.2016 | 22:01 Редактор: Ирина Георгиева
Какво остави на света Заха Хадид - архитектът на бъдещето?

Архитектът на бъдещето Заха Хадид почина на 65 години.

Силата на Хадид е, че тя успя да размие границата между архитектура и изкуство. За разлика от много други архитекти, които се фокусираха върху архитектурата като наука Хадид има един уникален почерк, който до голяма степен я приближава до хората на изкуството, коментира архитектът Александър Йончев в Денят ON AIR.

"Заха беше човек с необикновен мащаб на мислене, което рядко може да се срещне в днешната епоха, в която архитектурната професия се опитва предимно да се разчлени на отделни секции и парчета. Тя е сред ренесансови личности попаднали в друга епоха, друг век", добави архитект Георги Станишев, който е бил приятел с нея.

"Основното наследство не е толкова в количеството сгради или реализацията им, а по-скоро тя научава днешната архитектурна култура да изгражда мостове между различни култури, времена, епохи", заяви още Станишев.

Заха Хадид трудно може да се съпостави с някой друг, защото няма последователи - почеркът й е твърде труден за имитиране или продължаване, посочи Йончев.

"Има последователи, за които е пример и еталон на професионално поведение. На начин на преодоляване на граници за това, което ние считаме за архитектура", заяви Станишев.

В архитектурата има различни течение, уточни Йончев. По думите му има и такива, които се размиват с изкуството, но те са малцинство заради всичките нормативни уредби.

Заха Хадид до последно успяваше да се пребори с тези норми и да запази почерка си, подчерта Йончев.