Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Цонков: Целенасочено е въздействието върху сайтовете, които паднаха в деня на вота

Падането им ще бъде отразено при обсъждането на въпроса за е-гласуването

04.11.2015 | 21:12 Редактор: Ирина Георгиева
Цонков: Целенасочено е въздействието върху сайтовете, които паднаха в деня на вота

Има целенасочено въздействие върху сайтове на държавните институции, които "паднаха" в деня на изборите, обясни управителят на GoPro Любен Цонков в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му това въздействие се определя като "denial of service".

"Представете си, че голям брой хора искат да влязат в един сайт с голям интензитет. Нормално е сайтът да бъде създаден за определен брой влизания - в случая по определен начин се изпращат прекалено много заявки и сървърът блокира." - поясни Цонков.

В този случай става въпрос за капацитета на сайтовете да поеме определен брой хора, добави Цонков. Според него блокирането на сайтовете в деня на избори е показателно за държавата и държавната администрация за електронните й услуги.

"Атака започна в деня на изборите със сайта на ЦИК. След това бяха свалени и други сайтове на държавни институции - МВР, правителството и ДАНС. В същия ден се провеждаше и изборът за електронното гласуване. В крайна сметка въпросът от референдума ще влезе в НС и ще има дебати дали това ще бъде отразено в ИК - тогава атаката ще бъде отразена." - прогнозира Цонков.

Чуйте целия разговор в следващото видео: