Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ст. Стойчев: БСП вече е регионална партия

В българската партийна система има една доминираща партия с няколко по-малки, поясни политологът

03.11.2015 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева
Ст. Стойчев: БСП вече е регионална партия

В българската партийна система има една доминираща партия с няколко по-малки. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според него БСП вече е регионална партия.

"Давам си сметка, че това звучи малко пресилено, но тенденцията е в тази посока." - обясни Стойчев.

ГЕРБ доминират в общини, където живеят близо 5 млн. души население, поясни политологът. По думите му това прави победата наистина много категорична и твърда. На второ място е ДПС, добави Стойчев.

Плевен е интересен град, макар че не е толкова ключов, заяви експертът. На него обаче му е интересно какво се случва в общините, доминирани от местни коалиции.

"Реформаторският блок лека полека започва да се измъква от едно блато, в което се намираха десните партии до преди парламентарните избори от 2014г. Всички партии по това време, които сега съставляват тази коалиция имаха лоши резултати и те ставаха все по-лоши с всички изминали избори. Към момента се съвземат и затова се радват на тези победи, макар и символични. Реформаторите са далеч от големите градове, но все пак имат победи в Добрич и Монтана." - коментира Стойчев.

При ниска избирателна активност и дезинтересованост от политиката резултатите се решават от тези, които отиват да гласуват малко или много организирано, поясни политологът.

Чуйте целия разговор в следващото видео: