fallback

К. Томов: VW постигна целта си, два месеца след като се отказа от нея

Сега германският автомобилен концерн има други цели - повишаване на ефективността и нормата на печалба

30.07.2015 | 11:31 Автор: Ирина Георгиева

Германският автомобилен концерн VW постигна целта си, която преследва от десетилетия, два месеца след като се отказа от нея. Това коментира Константин Томов, автор на автомобилното предаване Колела в предаването Денят Он Ер. По думите му това е станало възможно, защото човекът, който тласкаше VW към тази идея Фердинанд Пийх беше принуден да се оттегли и компанията е променила цялостната си стратегия.

"Това първо място не е толкова значимо за VW. Сега компанията се е прицелила към други неща като например повишаване на ефективността, повишаване на нормата на печалба, в която много отстъпва от Toyota в момента." - обясни Томов.

Макар и Toyota да отстъпва първото място по брой на продажби, то за трета поредна година ще има нов рекорд по печалба в цялата си история, допълни Томова. По думите му прогнозите показват нетен финансов резултат от 20 млрд. евро, което е почти двойно над това, което може да очаква VW. 

"Toyota в момента печели около 2500 долара на произведен автомобил. VW е доста по-надолу, а третият най-голям производител General Motors е три пъти под това." - допълни Томов.

Според експерта, това е постижението на Toyota, в което всички се целят. Нормата на печалба се движи някъде около 9-10% в момента, което е норма постижима само за луксозни компании като BMW, Mercedes Benz.

"Голяма част от печалбата на VW все още идват от луксозния сегмент като Audi и Porsche, докато при основната компания VW нормата на печалба от тази година е само 2%." - посочи Томов.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback