Автомобилният пазар в Китай се забавя

Чуждестранните производители пострадаха най-много.

20.07.2015 | 15:27 Редактор: Велко Каменов
Автомобилният пазар в Китай се забавя

Автомобилният пазар в Китай се забавя, съобщава Bloomberg. От началото годината продажбите на автомобили в Китай са се увеличили само с 5% спрямо регистрирания през миналата година ръст от 10% за същия период. „Ако се ръководим от очакванията за пазара, през следващите 6 месеца продажбите няма да отбележат почти никакъв ръст”, предупреждава Стив Ман от Bloomberg Intelligence.

През юни 2015 г. продажбите на VW в Китай паднаха с 4%. Компанията е един от най-големите автомобилни производители в страната от доста години насам. VW не е единствената чуждестранна компания, която среща трудности в Китай. Продажбите на GM са се увеличили с едва 4% от началото на годината.

Китайските автомобилни производители обаче представиха много нови модели, особено в SUV сегмента. Техните продажби са се увеличи със 17% от началото на годината.

„Мисля, че рентабилността на автомобилните производители ще намалее през тази година. Продажбите се забавят, непродадените автомобили се увеличават и затова производителите ще трябва да намалят производството. Това ще доведе до ръст в разходите за произвеждането на всеки автомобил и с намалението на цените, рентабилността вероятно ще намалее. Няма да се изненадам, ако до края на годината печалбите на автомобилните производители продължат да падат”, коментира Стив Ман.