fallback

Алън Ахърн: България е готова за еврото

Не давам съвет на правителството Ви, но сте готови за Еврозоната, казва проф. Ахърн от Ирландската банка

14.05.2015 | 21:17 Автор: Петко Трухчев

Валутният борд в България е стабилен и е показател за това, че страната ни е готова да влезе в еврозоната. Това заяви проф. Алън Ахърн - член на Управителния съвет на Централната банка на Ирландия, научен сътрудник в Bruegel и бивш съветник на ФЕД в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

България има валутен борд и това да се премине към еврото не е голяма крачка. Показахте, че можете да работите добре във валутен борд, така че ще можете да работите и с еврото.

Още по темата

Проф. Ахърн отчете и случаят с КТБ. Затова и той защити препоръката на Еврокомисията към страната ни да подложи на стрестестове банковите у нас до края на тази година.

Стрестестовете за банките са много важни за увеличаване в доверието в банковата система. Иначе инвеститорите и депозитърите не смята, че парите им са на сигурно място, защото не виждат какво става вътре в банките и дали парите им са на сигурно място.

Финансистът даде за пример ирландския опит.

Когато Ирландия влезе в Еврозоната 1999-та лихвите паднаха много бързо, това предизвика финансови разливи, хората масово започнаха да купуват недвижими имоти, но ЕЦБ даде назаем много пари на ирландската централна банка и й помогна да се възстанови и да продължи нагоре.

Още по темата

Бившият съветник на предходния управител на Федералния резерв в САЩ - Бен Бернанке, счита, че в момента Вашингтон е на прав път. Количествените улеснения на ФЕД са дали резултат, лихвите се покачват и това стимулира икономиката.

Иначе в Европа има какво още да се желае по въведения преди две години Банков съюз на ЕС. Лихвите скоро няма да паднат, тъй като дефлацията преобладава на Стария континент,посочи проф. Ахърн.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback