Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Стефан Янев: Отливът на избирателите показва червен картон на партиите

Основният проблем е, че политическото е в тежка криза, заяви лидерът на "Български Възход"

24.06.2024 | 20:45 Редактор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев разпореди проверка дали снайперисти пазят къщата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в "Банкя".

"Ако има заплахи за физическо лице, това не би трябвало да е обществена заплаха, а просто да се вземат адекватни мерки за неговата защита. Този тип защита се решава от комисия, в която участва МВР", коментира лидерът на "Български Възход" Стефан Янев в предаването "Денят ON AIR".

Обявеният за международно издирване Евелин Банев - Брендо е влязъл в България и се е предал сам на полицията. През 2018 г. той беше осъден на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик, но не беше открит на адреса си. По този повод Янев даде за пример САЩ, където в края на миналата година са преминали 300 хил. нелегални мигранти през границата.

Янев коментира възможностите  за бъдещото правителство.

"Правителството на малцинството може да сработи, но колко ще издържи, не е ясно. Вероятно няма да издържи в много далечен хоризонт. Българите на 9 юни масово не излязоха да гласуват. Политическото като действие води до това, че постоянно отблъсква хората от урните. Страхът от потенциални избори през есента говори, че избирателната активност ще спадне още повече. Няма система, която да реши всички проблеми, които имаме. Важно е какво партиите правят за хората. Този отлив на избирателите показва жълт картон на партиите, да не кажа червен. Основният проблем е, че политическото е в тежка криза и изходът от тази криза не се вижда", каза Янев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му партиите са се вторачили в себе си, а политиците нямат отговорността, ставайки народни представители, да водят диалог и да търсят взаимодействие в интерес на гражданите.

"Хубаво е да има кабинет, който да решава проблемите на днешния ден. Да погледне в хоризонт поне до утре. Държавата буксува. Политическото е това партиите да са обърнати към хората и да решават техните проблеми", подчерта лидерът на "Български Възход".

Той обясни, че около нас винаги ще е опасно, но въпросът е какво следва от тази геополитическа ситуация и дали ние като държава сме подготвени. Според него кризите и войните водят до един общ извод - светът се променя.

"Нов световен ред предстои. Вече се говори не за многополюсен свят, а за мултимодален - малки полюси, които ще определят регионални политики и регионални сили", добави Янев.

Гледайте целия разговор във видеото.