Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Пламен Данаилов: Спирането на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" влияе на цената на тока

"Липсва контрол и добро законодателство", отбеляза бившият зам.-министър на енергетиката

17.06.2024 | 21:25 Редактор: Толя Стоянова

Методиката възприема добрите европейски практики и прилага принципите, към които трябва да се стремим. В момента е факт, че балансирането се извършва от много малко на брой производители на енергия. Методиката е правилна. Тя кара търговците на електроенергия да участват активно на пазара на деня, а не да участват на пазара на балансираща енергия. Моят съвет към КЕВР и към Министерството е да не преработват методиката. Това заяви бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че на балансиращия пазар е безспорно най-скъпа електроенергията. Данаилов подчерта, че е важно търговците да могат да планират и когато имат недостиг или излишък на енергия, да участват на деня. По думите му Електроенергийният системен оператор постоянно алармира, че има спекулации от търговци, които се опитват да изкривяват пазара. 

"Инвестициите в енергетиката трябва да се правят на база икономически анализ. Нямаме нито една голяма инвестиция, реализирана през последните години. Не само заради липсата на работна ръка, липсва сигурност по отношение на доставките на електрическа енергия. В съседна Сърбия има реализирани милиарди", уточни бившият зам.-министър на енергетиката пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали трябва да ни притеснява това, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е в ремонт, той отговори, че когато блок на АЕЦ бъде спрян, възникват различни "теории на конспирациите".

"Една от възможностите е, че е открит проблем. Нивото на сигурност е добро. Ако са забелязали проблем, е бил в начален стадий. Не трябва да се притесняваме", категоричен е Данаилов.

Според него спирането на шести блок също влияе на цените. На мнение е, че за да имаме устойчивост и ниска цена на електроенергията, освен във възобновяеми източници трябва да инвестираме и в нови мощности. Отбеляза, че е нужно да се инвестира и в мрежата на Електроенергийния системен оператор. 

"Липсва контрол и добро законодателство, което се надявам да бъде променено в новия 50-и парламент", каза Данаилов.

Гледайте целия разговор във видеото.