Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д-р Стефан Константинов: В клиника средната брутна заплата е над 10 хил. лв.

"Повече от половината легла стоят празни", каза бившият здравен министър

29.05.2024 | 20:57 Редактор: Искра Ангелова

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От здравното министерство предлагат минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да действат още година. 

"Така поставени нещата, не са коректни. Разбирам защо проблемът сега ескалира - ние сме в предизборна ситуация и сега е моментът за много сериозен популизъм. Заплатите са много благодатна тема за това нещо. Няма нормален директор на общинска или държавна болница, който да не желае да дава по-големи заплати на своите подчинени. За частните не знам, може да има такъв феномен. Като говорим за заплати, трябва да кажем, че те имат две части - едната част е основната заплата, която по фиш се получава всеки месец", каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че другата част е тази, която се дава като добавки.

"Хората се интересуват от брутната заплата, това е нещо, което храни семействата им, това е нещото, което влиза в банковите им сметки. Избрах хубава държавна болница, за да дам за пример какви са заплатите в нея - за клиника основната заплата е 2300 лв., средната брутна заплата, която получават, е 10 690 лв. Лекар с една специалност получава основна заплата 2 200 лв., но реално брутната му заплата е 6 900 лв", допълни д-р Константинов за Bulgaria ON AIR.

От думите му става ясно, че основната заплата на медицинските сестри е 2 000 лв., но получават 4 000 лв.

"Но не във всички болници е така. Проблемът е в конкуренцията между лечебните заведения. В България има страшно много болници и към днешна болница заетите легла са 48% - повече от половината легла стоят празни. Болниците са в състояние да се конкурират и да търсят пациенти. Разликата между основната и брутната заплата, се дължи точно на това. При избора на екип част от сумата се плаща директно на лекаря", коментира още бившият здравен министър.

Той е на мнение, че богатите болници са в няколко града - в столицата и няколко по-големи градове.

"Общинските болници, които са по-регионални, са бедни. И държавни болници в по-малки провинциални градове са бедни. Там вече тази разлика между брутни и основни възнаграждения не съществува. Ние, когато им кажем, че трябва да увеличат заплатите, болницата затъва в дългове, фалира, не може да започне да изплаща заплати", поясни д-р Стефан Константинов.

Гостът подчерта, че частните болници не предоставят финансова информация на Министерството на здравеопазването.

"Аз синдикатите напълно ги разбирам - те трябва да кажат нещо пред своите членове. Но какво казват работодателите? За едните болници ние ще влошим мениджмънта, защото мениджърите са принудени да поддържат тази разлика, за да оцеляват в тази силно конкурентна среда. А бедните болници са принудени да правят това, за да оцелеят въобще. Последният Колективен трудов договор е подписан от търговците на медико-санитарни и билкови препарати - абсолютна подигравка", отсече той.

Д-р Константинов е категоричен, че ако една болница ще се закрива, то трябва да се каже директно, другото е садизъм.

"Големият проблем, от който всеки бяга, е защо има толкова много болници у нас. Защо хората доплащат? С правила може да се реши този проблем. Иска се да застанеш срещу финансовите интереси на конкретни кръгове, за да защитиш обществения интерес", добави бившият здравен министър.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.