Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спас Ташев: ВМРО-ДПМНЕ се контролира от Путин, води РСМ към катастрофа

"Там съществуват политически партии, но избор няма", каза той

25.04.2024 | 20:22 Редактор: Искра Ангелова

Политическата система в РСМ я бих оприличил на политическата система в Русия и Беларус, там съществуват политически партии, но избор няма. Имахме седем кандидати, двама представители на албанските партии, петима представители на т.нар. македонски партии. И петимата имаха едни и същи послания, надпреварваха се кой да хули повече България - това беше съревнованието. Това каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му изборната активност е била 48,5%.

"Имаше много силна мобилизация на македонския електорат. Там гласуваха 60%, в същото време албанците си даваха сметка, че те няма шанс да изберат президент, поради което албанската избирателна активност беше 30%. Няма да имаме такива резултати обаче на втория тур на президентските избори, когато са и парламентарните избори. Тогава ще има много по-висока избирателна активност сред албанското население в РСМ", допълни Ташев за Bulgaria ON AIR.

Той не изключва и варианта да настъпят промени.

"Възможно е да се обърне резултатът, албанските партии декларираха, че няма да подкрепят македонска партия, която е против европейския избор. ВМРО-ДПМНЕ формално е за европейска Македония, но с идеята да се ревизира Охридският договор, Преспанският договор, договорът със София. Това означава завинаги кръст на мечтите на РСМ. от тази гледна точка - ВМРО-ДПМНЕ води Северна Македония към катастрофа, или по-скоро към сферата на сръбското влияние, каквото е и нейната основна цел", коментира гостът.

Ташев припомни, че практиката показва, че нито една македонска партия не може самостоятелно да сформира правителство, без да има албанска подкрепа.

"Почти съм сигурен, че ще има натиск върху Християн Мицкоски и другите лидери на ВМРО-ДПМНЕ да смекчат своя тон, с цел да бъдат по-приемливи за ЕС. ВМРО-ДПМНЕ е формация, създадена от Милошевич, контролирана в наши дни от Путин. При всички случаи ще има много лоши послания към България, макар че в последния ден на изборите ние забелязахме, че темата за българите беше снета от дневния ред. А в България имаме избори 2 в 1, но не съм чул една дума да се обели за темата за Македония", подчерта той.

Спас Ташев е категоричен, че Скопие в момента разчита на това, че следващото европредседателство се поема от Унгария: "Ние знаем как бившият премиер на РСМ беше изнесен с унгарска дипломатическа кола в Будапеща, как там отправи послание. Част от медиите се намират под контрол от Унгария".

Гледайте целия разговор във видеото.