Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Вълчев: Вотът ни на недоверие е чисто политически, решението ще е 50/50

"Когато подкрепяме нещо, искаме да сме сигурни, че сме 100% юридически прави", каза депутатът от ИТН

17.04.2024 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Живко Коцев с обвинение за участие в организирана престъпна група.

"Оттук нататък оставаме да слушаме прокуратурата и съда. Когато септември месец г-н Коцев беше назначен като главен секретар на МВР, единствено ние от "Има такъв народ" попитахме Калин Стоянов по какви критерии, извън чисто професионалните, за да се спре на тази кандидатура за секретар. Тогава той се ядоса, това са слухове и приказки, не получихме отговор, но времето само ни отговори", каза депутатът от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му при всеки скандал се появяват имена, които обществото чува за първи път.

"Всички са шокирани от това, което тези хора са вършили, но изведнъж е появяват политици, магистрати, или хора от службите, които казват: "Ние отдавна ги знаем тези хора". Какво значи отдавна и защо те са можели да правят това нещо дълго време? Така излиза, че следващият път е по-добре да правим избори не за това кой да влиза в Народното събрание, а кой да командва контрабандните канали, защото очевидно те контролират цялата политическа действителност", допълни Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той очаква от комисиите, които са назначени по дадените случаи, да сезират съответните органи и да се започне работа по случаите.

"Самата комисия не е съд, тя не може да дава присъди. Няма как ние да казваме на органите какво да направят. По-скоро може да поискаме обяснение, ако те проявят бездействие, но те не са длъжни и това да ни обясняват", поясни депутатът.

А "Има такъв народ", "Възраждане" и БСП внесоха искане за вот на недоверие към кабинета "Главчев".

"Когато подкрепяме нещо, искаме да сме сигурни, че сме 100% юридически прави. Не подкрепяме нещо, което ще изгори бързо. В случая нашата подкрепа е чисто политическа и даваме възможност и на колегите от "Възраждане", и на тези от БСП да потърсят правотата си, тъй като днес в залата се стигна до реплики, които едва ли не че само най-правилните опозиционни партии заставали зад това. Наясно сме, че решението по него може да бъде 50/50", добави народният представител. 

Според него в сферата на политиката случайности няма.

Попитан кой е човекът, който е редил кабинета, Ивайло Вълчев отговори: "Със сигурност не е президентът. Оттук нататък може само да гадаем кои са партньорите. Оставят ни да гадаем. Но не започваме добре. В това правителство се появиха имена на министри, за които едната още преди това едната партия беше казала, че не е съгласна с тях и не ги харесва, пък те не бяха съгласни, че са част от сглобката".

Той е на мнение, че сме свидетели на борби на интереси.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа