Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафиров, БСП: ГЕРБ ще дръпне шалтера на управлението, след като се убеди, че ПП-ДБ е на дъното

Нищо не свършиха за 9 месеца, смята народният представител

21.03.2024 | 19:51 Редактор: Беатрис Младжова

Все още не е ясно дали ротацията се е провалила и дали има ли шанс за кабинет в рамките на този парламент.

"Стоим на нашата позиция, че този унизителен театър, който разиграват, може да бъде решен само с избори, по възможност 2 в 1. От самото начало беше ясно, че нещата ще финишират така. От самото начало акцентът беше върху външната политика. Досега такова нещо не е имало. Всяка седмица са взимани решения, свързани основно с Украйна", заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е цяло чудо, че кабинетът е издържал 9 месеца.

"Участниците са изчерпали доверието към тях с надеждата, че някакви несъвместими партии могат да са заедно. Съмнявам се, че нещо смислено може да бъде произведено. Взаимните унижения, нападки продължават. Усеща се страх. Той е основно в ГЕРБ и лидера Бойко Борисов. Всеки ден сме свидетели на груби нападки, цяло чудо е, че се задържаха 9 месеца", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Зафиров поставя въпроса дали убитият Мартин Божанов Нотариуса е бил сътрудник на полицията или на българските служби.

"Аз участвам в 3 комисии, които трета седмица вече нямат заседания. Първата причина е, че Комисията за контрол над специалните служби беше удобно обезглавена. Направиха го, защото усетиха, че губят мнозинството в нея и тя може да вземе решения, различни от тези, които искат от сглобката. Втората е Комисията по отбраната. Там ставаме свидетели на цирка с Тодор Тагарев. Веднъж успяхме да го спрем и сегашната ситуация показва колко прави сме били. Третата е временната комисия, свързана с дейността около Мартин Божанов, именно тя може да събори управлението на правителството. Страхът, че в тази комисия могат да открият нещо, блокира нейната работа", категоричен е народният представител.

Атанас Зафиров е убеден, че доверието на българските граждани е предадено, а кабинетът не е изпълнил своите задължения.

"Твърде възможно е и да не стигнем до избори заради този взаимен страх, който имат партиите. От ГЕРБ ще дръпнат шалтера на това управление, след като се убедят, че ПП-ДБ са стигнали дъното си. Видимо за всички е всеобщото отвращение и към двете политически сили и те много се постараха да стигнат дотук. Нищо не свършиха за 9 месеца", каза Зафиров. 

Народният представител смята, че ротация ще има, но от това зависи дали ПП-ДБ са ударили своето дъно.

"Чувам нездрави слухове, че има възможност да се гласува премиер без състав на кабинета. Това не го позволява Конституцията. Те я нарушиха няколко пъти вече. Мария Габриел даде състав, в който половината политици не са уведомени за това. Скандално е да даваш имена на министри, които нямат желание да са в този кабинет", настоя Зафиров.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.