Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ненчев: ПП-ДБ допуснаха груби грешки, трудно ще се стигне до споразумение

"Бойко Борисов също сбърка - в тайминга, но изигра добре картите си", смята бившият министър на отбраната

11.03.2024 | 19:43 Редактор: Вяра Димова

Категорично трябва да се вземат превантивни мерки срещу зачестилите инциденти с мигранти през последните дни. Това мнение сподели бившият министър на отбраната Николай Ненчев в студиото на "Денят ON AIR".

"От една страна, свързани с граничния контрол, защото там винаги търпим критика, ако има нарушения. 1200 човека не са много, но има голяма необходимост. При единия случай се оказа, че това не са бежанци, а студенти. Създава се впечатление в обществото, че тези хора започват да стават опасни - това е обезпокоително за всички нас. Агресията би могла да се засили от крайнодесни националистически формации, които ще се опитат да извадят полза преди европeйските избори", обясни той.

Ненчев коментира и днешните консултации на партиите при президента Румен Радев.

"Първите три политически сили представиха своята визия без да дадат подробности. Не съм голям оптимист поради няколко причини. Бяха допуснати грешки. Борисов блестящо си изигра картите. Успя да създаде условия на "Продължаваме промяната" и ДБ да влязат в една колаборация, т.е. това засили позициите на ГЕРБ, от друга - удря силно върху политиката и имиджа на "Продължаваме промяната" и ДБ", посочи гостът.

По думите му създаденото напрежение е очаквано. Той уточни, че на политиката не трябва да се гледа като на нещо, което се случва инцидентно, защото в нея има и стратегия.

"Продължаваме промяната" и ДБ са в деликатна ситуация. Трябваше да преглътнат, че Борисов ги подкрепя, да приемат, че ще водят съвместна политика, сега е необходимо да отстъпят половината от поставете в МС. Това не е добър знак", каза бившият министър на отбраната пред Bulgaria ON AIR.

Според Ненчев трудно ще се стигне до споразумение, а евроизборите са "голям дразнител".

"Продължаваме промяната" и ДБ трябва да има какво да кажат утре на хората. Допуснаха груби грешки, включително и Борисов, една основа - таймингът. Дори да се сформира правителство за мандат от 9 месеца, това е грешка. За един министър е необходимо поне 5-6 месеца - да навлезе в работата. Ако след 9 месеца сменим половината министри, пак ще им трябва толкова време", смята той.

Министърът на отбраната си върши работата, на мнение е Ненчев.

"Запознат е с проблемите на армията. Човек с дългосрочна визия. Моето очакване беше свързано с повече динамика и решителност от негова страна. От днешния ден ме изненадва декларацията на Борисов и Пеевски. Защо тази декларация не беше обща? Има брожение в двете основни политически партии. Може да се стигне до разпад на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" и това е обезпокоително", заключи бившият министър на отбраната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 1 месец
ДБ отиват на избори и от там бай- бай Сигнализирай за неуместен коментар