Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Данаилов, ИТН: Общинарите имат интерес да приемат бюджета на София, иначе няма заплати

За "Топлофикация" трябва да се намери инвеститор, който да работи в партньорство с общината, каза общинският съветник

26.02.2024 | 21:02 Редактор: Елеонора Танева

Пред Столичния общински съвет предстои утвърждаването на бюджета на София за 2024 г.

"Столичният общински съвет заработи. Утре Комисията по бюджет и финанси ще гледа като извънредна точка участието на Столичната община в програмата за саниране. Всички общински съветници имат интерес бюджетът да бъде гласуван, защото докато не бъде гласуван, няма да получават заплата", заяви общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в бюджета има моменти, които са подценени, като пример посочи приходната част, която е като миналогодишната. 

"Събираемостта на местни данъци и такси превишава миналата година, от м.г. много нови сгради са влезли в експлоатация - трябва да се плащат данъци и такси. Техническа грешка ли е или не - без нови данъци каза Терзиев, но 200 млн. приходи от финансови институции има заложени - дали са нови заеми - но това е начин да бъде вързан бюджетът", заяви общинският съветник.

Той не вижда в разчетите средствата за проектиране на нови детски градини и паркинги. 

Данаилов коментира пред Bulgaria ON AIR дълговете на "Топлофикация" София.

"Топлофикация" има генерален проблем - с начина, по който се регулира цената. Ако дължи 1,5 млрд. и се начисляват 14% годишни лихви, това са над 10 млн. лв. на месец само лихвите. Сама няма да може да изплува. Трябва да се намери инвеститор, който да работи в партньорство с общината", категоричен е общинарят от ИТН. 

Според него предложението на Асен Василев за дружеството има за цел да "върже дълга".

"Като купи вземанията на БЕХ и "Булгаргаз", които са начислили огромна провизия в техния бюджет като несъбираеми вземания и ако ги купи на номинал, те ще трябва да реинтегрират тази загуба и да интегрират огромна печалба, която ще дойде като дивидент от енергийните дружества. Това ще бъде директно плюс в бюджета, което е огромна загуба за дружествата в енергетиката", каза още Данаилов.

Гледайте целия разговор във видеото.