Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дацов: Асен Василев не предлага политика, водеща към Еврозоната

"Няма някакви съществени промени в събираемостта на данъците", каза финансовият експерт

21.02.2024 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова

Няма голямо значение дали ще бъдат слети НАП и Агенция "Митници" или няма да бъдат слети. Ако не ти пука - сливането няма да промени нищо съществено от сегашното състояние. Целите, които бяха декларирани, че ще се повиши рязко събираемостта и борба с контрабандатата - това нищо няма да промени. И сега управляващите през тези две агенции има как да ги вършат тези неща, ако искат. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му във всяка една страна има хора, които се опитват да забогатеят по нечестен начин, независимо дали е супер демократична.

"Това ниво у нас е някъде от 5 до 8% от оборотите. Но има области, където храните и зеленчуците около 30% са контрабанда. Почти всички тези хора, които правят тази контрабанда, в НАП или митниците ги познават поименно. Така или иначе в България е тръгнал на процес, не знам доколко е оздравителен, покрай Нотариуса и другите неща, които се случват в съдебната власт. Можем да спекулираме дали пък тази новина не целеше да измести фокуса на медиите, защото прекаленото ровене започна да става опасно", допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в НАП има нужда от промени.

"Представете си, че това ще бъде една чисто нова архитектура, там има много технически въпроси - как се структурират отделите, как се прави взаимодействието, защото абсолютно безсмислено е, ако се направи една мегаагенция, в която двете агенции ще бъдат механично слети и ще си останат в този вид. Една година е проучването, структурирането, одобряването на дизайна на новата система, след това стъпките, които са чисто административно за освобождаването на хора, преназначаването им, обучението", поясни финансовият експерт.

Според него е било нормално да има коалиционно споразумение и правителствена програма.

Попитан какво ни дава меморандумът на ПП-ДБ, който Мария Габриел заяви, че няма да подпише, той отговори: "Повечето регулатори в България се избират в нарушение на европейски принципи. Партиите предлагат и партиите избират в тези регулатори".

Експертът призна, че има проблеми с приходната част за 2023 година, защото амбициите бяха нереалистични.

"Няма някакви съществени промени в събираемостта на данъците и нищо съществено не се е променило. Събирамоестта се движи спрямо икономиката. Ние имаме същия дефицит за миналата година, какъвто беше планиран, но и приходната, и разходната част нямат нищо общо с това, което беше одобрено в Народното събрание", добави Любомир Дацов.

Той е категоричен, че с административни мерки не се влиза в Еврозоната: "И Хърватия не е влязла по изключение, тя си е изпълнила критериите. Ние през последните 3 години нямаме нито един месец, в който да сме изпълнили инфлационния критерий. Проблемът е чисто политически, само си говорим, че искаме Еврозоната. Асен Василев не предлага политика, която да ни вкара в Еврозоната".

Гледайте целия разговор във видеото.