fallback

Доц. Живков: Идеята на Митрофанова да си прибере паметниците е куриозна, трудно ще се случи

"Тази сглобка е много странна и след години наред на нападки, няма как всичко да бъде забравено", каза историкът

07.02.2024 | 20:56 Автор: Искра Ангелова

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова не изключи Русия да си прибере съветски паметници от България. Става въпрос за 520 монумента.

"Това е доста екстравагантна идея, куриозно е. Но както се казва, би било добре това нещо да се реализира, но едва ли. Нелепо е. Възможно е и да са повече, това са паметници, които са в цялата страна. Много често в малки села има такива съветници паметници. Барелефите броим ли ги за отделни паметници? Паметниците са на територията на Република България, държавната юрисдикция е наша, оттам нататък всичко би могло да се случи, но то може да се случи с евентуално споразумение", каза историкът доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че дори повечето паметници дори не са държавна собственост, а са общинска.

"Това още повече затруднява реализирането на тази доста екстравагантна идея. С интервюто ѝ се запознах посредством нашите сайтове. Това е част от путинската пропаганда, която до голяма степен повтаря старите съветски опорки за ролята на Съветския съюз, събитията на Балканите, частност в България. Нищо ново няма в това отношение. От русофилията в България се възползват проруските и пропутинските среди. Че имаме проруски настроения, това е факт, но оттам нататък цялата тази пропаганда си има източник, той е Москва", допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му много българи имат претенции, че знаят историята, но са запознати с откровените фалшификации.

"При всичките тези шпионски скандали, които ги имаме през последните години, няма нито осъден, което е потресаващо. Повечето от ясно е, че руското разузнаване и руската агентура работи в България. Ние имаме няколко скандални случаи с тези шпионски афери. За съжаление, това са проблеми, които само в страната могат да бъдат решени и за тях трябва да има политическа воля", коментира още историкът.

Доц. Живков е на мнение, че управляващото мнозинство си извива ръцете: "Тази сглобка е много странна и след години наред на нападки, няма как всичко да бъде забравено".

Но смята, че едва ли ще се стигне до предсрочни избори.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback