Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Данчев: Има нужда от алтернатива на сглобката, страхуват се от Радев

Държавата трябва да се намеси по казуса с вдигането на таксите от мобилните оператори, каза представителят от движението "Трети март"

05.02.2024 | 21:08 Редактор: Вяра Димова

Обществото има нужда от силна алтернатива на сглобката. Инициативният комитет за запазване на "Трети март" беше с цел да запази празника. Политическите партии в парламента, от опозицията, които гласуваха срещу предлаганите промени от сглобката, няма как сами да се справят с тази задача. Ние регистрирахме не само марката, но и сайт, запазихме пощенска кутия в "Български пощи" с цел да предприемем тези необходими стъпки, да съберем необходимия брой подписи за предизвикване на референдум. Това обясни в "Денят ON AIR" Димитър Данчев от инициативния комитет на движението "Трети март" и бивш. зам.-министър на икономиката.

Той изтъкна подкрепата на хората при събирането на подписите. 

"Създаването на една такава партия, която да устои на продажбата на националния интерес и да спре продажбата на историческата памет, е закъсняло", посочи Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът коментира и критиките по адрес на марката: "Г-жа Лечева, която регистрира марката, е човек с много опит и се е нагледала на шарлатании и опити за създаване на всякакви клонинги. За да се защити с всякакви опити за спекулиране с името и каузата, беше предприето действието по запазване на марката".

По думите на Данчев налагането за запазване на националния празник е дошло от желанието на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ, подкрепени от ДПС, да променят празника.

"Ние създадохме инициативен комитет, в който се включиха десетки хора от различни области. Нужда от алтернатива има. Тези, които говорят срещу създаването на такава нова партия, показват страха си от президента Радев. Той беше причината ГЕРБ да падне от власт, сега има страх това да се повтори", коментира бившият зам.-министър на икономиката.

Според него политическият лидер трябва да има опит, принципи и хора, които да са ярки антиподи на лидерите на сглобката.

"Опозицията в българския парламент е слаба. Една нова формация ще бъде оценявана от гражданите по политиките и каузите, зад които ще застане", добави Данчев.

Във връзка с повишаването на таксите за клиентите от мобилните оператори гостът е категоричен, че държавата трябва да се намеси.

Гледайте целия разговор във видеото.