Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кога е реалистично да въведем еврото и какви рискове крие Законът за БНБ?

Държавата може да се намеси в казуса с цените на мобилните операторите, смята Каримански

05.02.2024 | 20:09 Редактор: Тодор Петров

Какви са шансовете на България да смени лева с евро от 1 януари 2025 г.? Финансовият експерт Любомир Каримански посочи, че министър Асен Василев може да си измисля и да твърди каквото реши.

"Датата не е най-важното и не трябва да бъде самоцел. Важното е да постигнем възможността икономиката ни да догони европейската и да сближим производителността си с тази в Европа. Да имаме устойчивост в начина, по който можем да привличаме инвеститори", заяви гостът в предаването "Денят ON AIR". 

Не мисля, че ще се преборим с инфлацията за 1 януари 2025 г., отбеляза Каримански и сподели подозренията си, че в определени институции се допускат грешки и не се отчитат някои данни.

"Инфлацията през февруари продължава да расте. Два мобилни оператора имат по 2,5 млн. абонати. И двата мобилни оператора си качват цените между 4,6 и 9,4. Навсякъде фризьорските салони също са си увеличили цените", посочи финансовият експерт пред Bulgaria ON AIR. 

Според него новият Закон за БНБ някак е бил пропуснат от депутатите, а Комисията по бюджет и финанси не го е разгледа в дълбочина. 

"Можеха да се обсъждат доста повече членове и алинеи, свързани с отчетността на Народното събрание. В член 7 в новия закон е записано, че БНБ се отчита пред НС, без да се засяга член от договора за функционира на ЕС и член от устава на ЕЦБ", даде пример Каримански.

По думите му за част от нещата нашите народните представители няма да научат, тъй като банката на държавата няма да даде пълна отчетност на Народното събрание. 

"Притеснителното е защо депутатите не си направиха домашното. Съгласни сме на всичко. Ще има доста неясноти по прилагането на взаимоотношенията между отделните ведомства и БНБ. Това крие рискове", предупреди Каримански. 

Голям пропуск е, че статутът на БНБ не влезе в Конституцията, смята финансовият експерт. Централната банка е толкова важен орган, колкото ЕЦБ, която влиза в основния договор на ЕС. По-удобно им е да правят каквото искат, настоя гостът на Ганиела Ангелова.

Каримански е категоричен, че държавата може да се намеси в казуса с цените на мобилните операторите. 

"Държавата е длъжник. Допуснала го е, за да може да приема лобистки текстове и да бъдат в угодна позиция на един или друг телеком", коментира той.

Според него цялата европейска политика за зърнопроизводителите е сбъркана. 

Гледайте целия разговор във видеото.