Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Танев: Сега е важно да имаме докторанти, а не толкова бакалаври и магистри

Ротацията ще се случи, смята политологът

02.02.2024 | 21:17 Редактор: Вяра Димова

Често схващаме модернизацията като следване на някакви европейски примери. В Дания, Норвегия висшето образование е безплатно. В Полша и в Чехия е безплатно за тези чужденци, които учат на полски и чешки. С течение на времето беше "предено на български" - намериха наши причини за тази общоевропейска тенденция. Това каза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки  предложението за безплатно висше образование у нас.

Когато става въпрос за голяма житейска област, каквато е образованието, никоя цел никога не е крайна, винаги е скачена с друга цел, обясни проф. Танев.

"Една от идеите някога беше до една бъдеща година в България половината от населението да бъдат висшисти. Това е пак европейска норма и ние си я следваме, но механично. Написах книга - "Манифест за българското професионално образование". Добре знам, че то се търси достатъчно много, а от висшистите се търсят някои видове", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега университетският професор е масово нещо, а университетското образование не е връх.

"Сега, този, който не знае, го броим като търговец за клиент, а професорът отива отдолу, защото е обслужващ персонал. Това е новост в целия свят. Вижте кого ни подава средното образование като студенти. Има проблем. Как е свързано масовизирането? Единствено аз признавам тази лекота за докторантите. При тях имаше шамар от гледна точка на сравнително високи за българските разбирания такси, но не толкова за студентите. Важно е да имаме докторанти в България. Това се оформя толкова като връх, а не обикновеното - бакалавърското, дори магистърското", категоричен е бившият министър на образованието.

Проф. Танев коментира и политическата ситуация и напрежението днес в Народното събрание. Според него ротацията ще се случи. 

"Бързо се споразумяха. Интересува ме кой ще е външен министър", добави още политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.