Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гюнер Тахир: Доган освен на себе си, на никой друг няма вяра

"ДПС се е превърнало в една функция на почетния си председател", каза той

09.01.2024 | 20:57 Редактор: Деси Николова

Преди дни ДПС даде заявка за вътрешна промяна в структурата си. Почетният председател Ахмед Доган направи предложение - ръководството на движението да бъде споделено - между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

"Доган освен на себе си, на никой друг няма вяра. През годините той направи така, че да не се подготви втори лидер след него. С всички, които бяха реална заплаха за него, той се саморазправи по един или друг начин. Или той ги изключи от ДПС, или те напуснаха партията", заяви Гюнер Тахир от НДПС в студиото на "Денят ON AIR".

"Има разлика между ДПС от 90-те години до 2000 година и сегашното ДПС. Сегашното ДПС се е превърнало в една функция на почетния си председател и там никой не може да си изкаже свободно мнението", категоричен е Тахир.

По негови думи през годините ДПС е претърпяла множество преобразувания и не държи на първоначалните си ценности.

"Когато първоначално се създаде ДПС и по-късно, когато беше учредителната конференция, наименованието ѝ беше "Движение и права за свободи на турците и мюсюлманите в България". Тогава ние говорихме за колективните права на етническите малцинства. Сега те се превърнаха в "Движение за права и свободи" на отделните индивиди, като Доган, Пеевски, Йордан Цонев, Джевдет Чакъров и така нататък", допълни Тахир в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът коментира и предстоящата ротация на кабинета.

"Управлението, което очакваме след ротацията, може да се катурне и само. Mария Габриел, освен че през последните 7 месеца беше външен министър, тя не е била в тази система, била е в Европейската комисия и не смятам, че ще може да обхване цялото изпълнително управление в България до степен, в която да направи нещо по-различно", заяви Тахир.

Гледайте целия разговор във видеото.