Навръх рождения ден на ДПС Доган даде заявка за преструктуриране - има ли етническо напрежение?

Почетният председател обяви предложението си начело на партията да застанат двама ръководители

04.01.2024 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Първи коментар на Делян Пеевски, след като Ахмед Доган обяви предложението си начело на ДПС да застанат двама ръководители.

Навръх рождения ден на партията ДПС даде заявка за вътрешна промяна в структурата си. Почетният председател Ахмед Доган направи предложение - ръководството на движението да бъде споделено - между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

"ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация", заяви Доган.

След думите на почетния председател последва и писмено изявление на Делян Пеевски. В него той за втори път използва израза най-доброто предстои. Тези думи беше казал и преди 2 месеца, когато кабинетът "Денков" оцеля след втория вот на недоверие.

"Защото най-хубавото предстои. Но за него трябва да се работи. И аз няма да се отклоня от тази отговорност", подчерта Пеевски.

Но преди два месеца Пеевски прогнозира, че ще е сам на поста: "ДПС ще има един председател".

Категоричното му изказване постави някои въпроси. А именно - има ли вътрешно напрежение в партията?

"Върви един процес на ерозия в ДПС и Ахмед Доган от година и нещо демонстрира стъпка по стъпка как се овладява това дефектиране на партията, възстановяване на връзката с хората чрез нов тип лидерство, което означава смяна на елита в движението", каза журналистът Илхан Андай.

А причина за избора на двама председатели може да е опит за избягване на етническо напрежение.

"Избирайки българин за председател, това означава, че Доган предава партията и постепенно я разпуска. Постепенно ДПС тръгва да става чисто българска партия. Тоест да няма този етнически нюанс, който е имала до този момент", коментира политическият психолог Антоанета Христова.

"За тази цел му трябва човек с турско име и произход, а в същото време да запълни политическия вакуум, който се е образувал в българската политика, посредством едно българско име, за което е избрал Пеевски", поясни пиар експертът Диана Дамянова.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.