Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Леонидов: Политиците иронизират и обиждат, а нацията се забавлява

С толкова малка избирателна активност не може да се каже, че са народни избраници, смята писателят

27.12.2023 | 20:00 Редактор: Вяра Димова

Ако направим дисекционен анализ на това, което вършат политиците ни, ще видим, че има само разочарование, погнуса. Не се държат като мъже, като нормални хора, непрекъснато иронизират и обиждат. Създава се тон в НС. Голяма част от българската нация се забавлява. Търпим подобни всекидневни изяви и чакаме само избори и не гласуваме. Това каза писателят, журналист и общественик Румен Леонидов в студиото на "Денят ON AIR".

Ситуацията в България Леонидов описа като нисък морал и деградация. 

"Целите, поставени като национални каузи - влизането в НАТО е ЕС, се осъществиха. Сега имаме още малко да влезем в Шенген. Това не може да бъде национален идеал. Огромна част от населението, което е и от моето поколение, също сме заразени от робството. Някой трябва да мисли вместо нас", смята поетът.

По думите му, за да бъде един човек дисциплиниран, трябва да има страх.

"Това безсрамие се предава и на нашите народни представители. Каквото е обществото, такива са и политиците. Не може с толкова малка активност да казваме, че това са народни избраници. Не могат да бъдат пример за утрешния ден", категоричен е писателят.

Леонидов определи разпада на демокрацията в света като фатален, а християнството, че вече не може да излъчва примери за поведение. 

"Нито един от вариантите на християнството в момента не е във възход. Религията не е виновна. Има хора, които използват религията, за да отварят войни", подчерта пред Bulgaria ON AIR журналистът.

Изкуственият интелект не може да ни унищожи, на мнение е гостът: "Нас ни унищожава това, че не гледаме напред. Човечеството няма цел".

Леонидов коментира и книгата на Милан Йованович - "В сенките на Богородица".

"Разказва за Лука, който е художник и лечител. Рядко излизат книги на тази тема. Аз работя върху това, което липсва - върху една книга за Йоан Кръстител, чиято съдба е много трагична", обяви писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.