Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шампионът Илия Царски: Много хора не знаят как да седят в колата и как да държат волана

Автопаркът, с който полицаите разполагат, е доста добър, посочи автомобилният състезател 

14.12.2023 | 20:55 Редактор: Тодор Петров

100 полицаи от Пловдив видяха как се шофира безопасно в екстремни условия и рискови ситуации. Показаха им го многократният шампион по автомобилизъм Илия Царски и неговият екип.

"Съветите, които им дадохме, ще им бъдат полезни и в ежедневието. За мен и моя екип е голяма гордост да предадем знанията си на пазителите на реда. Полицаите притежават само една шофьорска книжка - крайно недостатъчно, когато им се наложи по-екстремно да се придвижат. Идеята на този семинар беше полицейските служители да надградят шофьорските си умения. Бързо се адаптираха. Имаше и жени, те доста интересно слушаха нашите лекции", разказа Илия Царски в предаването "Денят ON AIR".

Използвали са пистата в Калояново за практическите обучения. Оказва се, че автомобилите на полицаите са добре подготвени и са се държали добре на пътя.

Автопаркът, с който полицаите разполагат, е доста добър, изтъкна Царски пред Bulgaria ON AIR.

Много от хората не знаят каква стойка да заемат на седалката и как да държат волана. Воланът трябва да се държи с две ръце постоянно, обърна внимание автомобилният състезател.

"Дадохме много добро начало и ще имаме последователи. Имаме запитване от цяла България. В бъдеще и останалите автомобилни пилоти, които притежават умения и рутина, могат да бъдат полезни на всеки човек да подобри шофьорските си умения. Трябва да има съоръжения, на които да се провеждат подобни обучения", каза още Царски.

Гостът сподели, че го боли сърцето от случващото се по пътищата с младите хора. 

"Някои от тези тежки инциденти завършват трагично. Не може млад човек без необходимия опит и който не познава добре автомобила, той е оръжие и може да те нарани. Трябва да притежаваш контрол над автомобила във всеки един момент. В другите държави има школи с автомобилни пилоти", подчерта Царски.

Гледайте целия разговор във видеото.