Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Танев: В България пари за култура отиват за пържоли по Коледа

Да върнем на мястото на Паметника на Съветската армия каквото имаше преди него, призова актьорът

13.12.2023 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева

Добре е, че се вдигат парите за култура, те никога няма да са достатъчни. Това е стъпка в добра посока. Важно е как ще бъдат похарчени. Понякога много пари могат да развъртят нещата, парите трябва да се харчат смислено, да се бяга в стратегическа посока. Това заяви актьорът Веселин Танев в студиото на "Денят ON AIR".   

Той даде пример как парите за култура се харчат в Израел и в България. 

"В Израел, както е в България, всички получават СБКО – социално битово и културно обслужване на работещите. Всеки един от нас в края на годината получава СБКО. Какво се случва в България. Казваме "абе тея пари да си ги раздадем". И тези пари се раздават и се купуват пържоли за Коледа. В Израел те са разбрали буквално това съкращение. 50% от тези пари отиват за абонамент и този абонамент е за кино събития. Те са за културни събития", каза Танев.

Той е коментирал темата със 7-8 министри на културата в България. 

"Други пример от Полша - театърът да кажем в Сливен - областта плаща заплатите на тези, които работят в театъра, защото те трябва да обслужват тази област. Общината поема ремонтите на сградата, защото тя се ползва от гражданите на този град и когато те влизат в нея не казват колко е лошо Министерството на културата. Проектите, самата дейност, се одобрява от Министерството на културата и трябва да отговарят на определени критерии", даде вариант за прагматично решение. 

Той призова във всяка една професия да има стратегическо мислене.

"Трябва да има стратегически поглед, защото в момента се намираме в много критична точка, която е между една социалистическа система и пазара. Ние вече наистина живеем в една пазарна обстановка и тези две системи започват да се бият. Назрял е моментът това да се промени", каза още Танев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е назрял моментът да се променя начина на финансиране, за което трябват умни хора.

Той посочи какво е имало на мястото на Паметника на Съветската армия. 

"Детски театър с 600 места, с лятна част и зимна част. Това е било част от Княжеската градина, наред с Ботаническата градина, със Зоопарка. В момента Столичният куклен театър се намира в едно подземие, едно мазе. Ако са сериозни, пожарникарите би трябвало да го затворят, защото не изпълнява нито един критерий за безопасност. Нагледахме се на паметници, на всякакви идеологеми. Фигурите имат стойност. Задължително би трябвало да се запазят, защото това е дело на един от най-големите ни скулптори. Идеята ми е много проста, да се възвърне това, което е премахнато - детския театър", призова Валентин Танев.

Освен като театър, може да бъде пространство за обучение на деца, да се върне историята на мястото ѝ.

"Който подкрепя моята идея да ми се обади, ще работя за тази кауза", завърши актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.