Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат за промените в Конституцията: Депутатите имат малко време, доверието е ниско

Президентът можеше да даде свое предложение и то да бъде разгледано, каза Петър Славов

11.12.2023 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

Депутатите имат малко време да изпълнят поетите обещания към внесения законопроект. Срокът за предложенията е до петък. Заети са с държавния бюджет, бюджетите на НЗОК, социалното осигуряване. Това каза адвокатът Петър Славов в студиото на "Денят ON AIR" по повод заявките за конституционните промени.

Според него всичко това е притеснително, тъй като срокът изтича в петък, а до момента няма внесени предложения в сайта на Народното събрание.

"Логично обяснение няма. Единствено може да е, че това беше срок, заложен преди 6 месеца, когато се търсеше възможност да се спечели времеви хоризонт за това правителство и казаха, че ще правят конституционните промени до края на годината. Сега самият им законопроект търпи много критики", изтъкна Славов пред Bulgaria ON AIR.

За пример гостът даде главния прокурор. По така внесения проект той вече ще се избира от т.нар. прокурорски съвет. 

"Президентът няма да участва. Радикално се променя процедурата. 90% от становищата казват, че това би било противоконституционно, тъй като изисква Велико народно събрание. Изпада се в ситуация, в която няма текст в Конституцията, която казва как се избира главният прокурор", обясни адвокатът.

Славов напомни колко е ниско общественото доверие: "Това е легитимно избраният парламент в момента, че по Конституция има правомощия - има. Президентът също може да предложи подобни промени. Защо не ги покаже? Нищо не пречеше да се разгледа и той и да се взаимстват. Едно удължаване от седмица-две за тези промени, депутатите да си отменят зимната ваканция и да ги приемат. Ще компенсират срока, едва ли ще отнеме възникне проблем с Шенген".

По думите му депутатите не си дават сметка какво би станало, ако Конституционният съд отмени 90% от нещата, тогава ще изпаднем в "абсурдна ситуация".

"Много неща има положителни, които можеше да се направят и не се коментират. Има и много недомислени, за които няма решение. Повечето така предложени промени имат определен проблем за реализацията им", смята Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.