Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каримански: Премиерът и Асен Василев си служат с ЕК като с параван 

"Дългът виждаме, че нараства", заяви финансистът

11.12.2023 | 20:50 Редактор: Деси Николова

С бюджета за следващата година Асен Василев очаква да върне българите от чужбина.

"Надявам се Асен Василев да не е срещнал златната рибка по време на Никулден, за да може тя да му обещае тези неща. Всичко това звучи в сферата на пожеланията. Трудно може да бъдат изпълнени инвестициите за 2024 година. Що се касае до българите, които трябва да се завърнат от чужбина тук, за да дадат своя принос за икономиката и за развитието, това ще стане трудно и по много причини, не само заради доходите. Другите причини са и условията, при които ще живеят техните семейства", заяви финансистът Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Каримански отбеляза, че условията за живот в България са не толкова добри поради фактът, че инфраструктурата не е обновявана и не се инвестира в нея години наред.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни, транзитните такси да бъдат наложени по начин, така че да има ефект върху икономиката на Русия.

Според госта това показва, че такива такси, каквито са били искани през октомври месец от финансовия министър и премиера, не са били съгласувани с Европейската комисия.

"В рамките само на месец и половина по отношение на таксите се казаха толкова неистини от страна на премиера и на Асен Василев. Те си служат с Европейската комисия и всички комисари трябва да са наясно с това, че тези хора си служат с нея като с параван. Те си служат през цялото време. Целта е основно да може да се покажат приходи в бюджета", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Друг притеснителен елемент от финансовото състояние на държавата е увеличаването на дългът на страната, отбеляза Каримански.

"Дългът виждаме, че нараства. Темпът на нарастване на дълга е много по-усилен, отколкото темпът на производителност вътре в  страната. Ние нямаме производителност в страната. В същото време разчитаме на вноса на суровини от страни в Европейския съюз, виждаме, че Германия е в рецесия, виждаме, че вносът намалява в пъти в България, тогава би трябвало всичко това да се отрази и в самата производителност, която така или иначе е слаба в България. За да се вдигне производителността е необходимо да се реализират инвестициите в икономиката", добави финансистът.

Гледайте целия разговор във видеото.