Депутатите приеха в комисия на второ четене бюджета на ДОО

Ще бъде в размер на 24,343 млрд. лв.

11.12.2023 | 11:50 Редактор: Толя Стоянова
Депутатите приеха в комисия на второ четене бюджета на ДОО

Комисията по бюджет и финанси към НС прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. Народните представители приеха част от параметрите, които са заложени в проектобюджета на Министерство на финансите, а други бяха отхвърлени като финалното решение за това дали те ще станат факт ще стане ясно при второто гласуване на бюджета на ДОО в пленарна зала.

Депутатите приеха, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще е в размер на 24,343 млрд. лева. Освен това те одобриха държавата да събере осигуровки в размер на 12,73 млрд. лева.

Народните представители приеха размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по Кодекса за социално осигуряване и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по същия кодекс за 2024 г. да бъде в размер на 780 лв.

Депутатите отхвърлиха предложените от финансовия министър Асен Василев размери на месечния осигурителен доход за 2024 г.

Народните представители приеха предложения максимален месечен размер на осигурителния доход да бъде 3 750 лв., но отхвърлиха минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да бъде в размер на 933 лв., както и отхвърлиха предложението от МФ минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 933 лв. С това решение народните представители оставиха минималния месечен размер за горепосочените показатели със стойностите им от тази година. Поради настъпил хаос и неразбирателство в бюджетна комисия тези няколко предложения бяха прегласувани няколко пъти, а в крайна сметка се взе решение тези предложения да бъдат гласувани по-късно.

За сметка на това приеха предложението от МФ за дневни размери на обезщетението за безработица за 2024 г., а именно - дневният минимален размер на обезщетението за безработица да бъде в размер на 18 лв., както и дневният максимален размер на обезщетението за безработица да бъде в размер на 107,14 лв, предаде БГНЕС.

Народните представители приеха минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2024 г. Те решиха размерът й от 1 януари до 30 юни да бъде 523,04 лв., а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лв. Депутатите приеха и размерът на еднократната помощ по Кодекса за социално осигуряване при смърт на осигурено лице за 2024 г. да бъде в размер на 540 лв.

Народните представители приеха предложението минималният осигурителен доход за учениците включени в дуална форма на обучение да се определя в размер нулева ставка.

Снимка: БГНЕС